Hakkari-Çukurca karayolu üzerinde bulunan ve kent merkezinden 45 kilometre mesafedeki 170 hanelik Geçimli köyünde teknolojiye meydan okuyan tarihi su değirmeninde tahin üretimi başladı. Tarihi su değirmeninde öğütülen mısır ve buğdaydan elde edilen unla ekmek pişirilirken, öğütülen susamdan da doğal tahin üretiliyor. Babasından kalan tarihi değirmeni işleten Emin Ölmez, değirmen suyunun 500 metre uzaklıktaki dağlık alanda açılan kanaldan getirildiğini belirterek, susamın ise tarladan değirmene getirilip tahine dönüştürülmesine kadar olan aşamalar hakkında bilgi verdi.
Üretilen tahin 2 yıl bozulmuyor
Dedesi ve babasının mesleğini sürdürdüğünü dile getiren Ölmez, “Bu değirmen Ermeniler döneminden kaldı. Dedem ve babamın işi değirmencilikti. Ondan sonra bu işi ben iki kardeşim ve amcam devam ettirdik. Şimdiye kadar mısır ve buğday öğütüyorduk. 10 gündür de tahin üretiyoruz. Burada ben iki kardeşim ve amcam bu işi yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Kilosunu ise 50 TL'den satıyoruz. Bazıları 5 kilo bazıları ise birer kilo alıyor. Herkes aile bütçesine göre tahin alıyor. Vatandaşın isteğine göre bidonlara doldurup bekletiyoruz. En büyük özelliği ise doğal olduğu için 2 yıl bozulmuyor ve bunun testini bile kendimiz yaptık” dedi.
“Değirmeni büyütmek için destek bekliyoruz”
Maddi imkansızlıklar nedeniyle işlerini büyütemediklerini söyleyen Ölmez, “Tarihi değirmenin hiçbir dokusuna zarar vermeden sadece etrafını biraz büyütmek istiyoruz. Tahrip olan su kanallarını onarmak istiyoruz. 3 metrekarelik bir alan olduğu için rahat çalışamıyoruz. Hakkari ve çevresi tahin ihtiyacını buradan karşılıyor. Yörenin tek tarihi değirmenidir. Yetkililerden isteğimiz, bir proje vasıtasıyla bize destek sunmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Hakiki tahin üretimi
Geçimli köyü ve çevresinde yaşayan vatandaşların susam ektiğini anlatan Ölmez, ilkbahar aylarında ekilen susamların sonbahar mevsiminde hasadının yapıldığını ifade ederek, “Susamlar değişik aşamalardan geçirildikten sonra tane haline geliyor. Daha sonra yıkatılıp kurutulan susam, değirmende işlemek için hazır hale getiriliyor. Erkekler tarafından dövülen, daha sonra kadınlar tarafından süzülen susam, son bir defa yıkanıp fırında kavrulduktan sonra su değirmeninde tahin haline getiriliyor” ifadelerini kullandı.
“Teknolojiden yararlanmıyoruz”
Tarihi değirmene gelen vatandaşlar ise mayıs ayında ektikleri susamları hasattan sonra gerekli işlemlerden geçirerek su ile çalışan değirmene getirdiklerini ve lezzetli bir tahine dönüştürdüklerini söyledi. Vatandaşlar, “Köyde çiftçilikle uğraşıyoruz. Başka bir gelirimiz yok. İlkbaharda ektiğimiz ve yaz boyunca emek verdiğimiz susam ve buğdayları değirmene getiriyoruz. Burada susamlardan tahin elde ediyoruz. Tahinlerin bir bölümünü kendimiz tüketiyoruz, geri kalanını da aile ekonomisine katkıda bulunmak için satıyoruz. Teknolojiden yararlanmıyoruz. En önemlisi kimseye muhtaç olmadan yaşıyoruz” şeklinde konuştular./iha