Fırıncılar, balık pişirmeyecek

15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanan ve bu tarihler arasında tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan Van Balığı, tüm tedbirlere rağmen bilinçsiz avcılar tarafından avlanabiliyor.

Şuan av yasağı uygulanan ve birkaç güne kadar müthiş görsellik oluşturacak bir göçe başlayacak olan Van Balığı ile ilgili duyarlılık oluşturmak adına bazı kurumlar çalışmalar yaparken, Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası da, tüm fırınlara uyarı yazısı ve sms göndererek; “yasak boyunca fırında Van Balığı pişirmeyin” demeye hazırlanıyor.

Konu ile ilgili Prestij Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tuncil, “Fırıncı esnafımız zaten geneli itibariyle duyarlı. Ancak oda olarak yönetim kurulu kararı çıkarıp tüm fırıncı esnafımıza göndererek, av yasağı boyunca Van balığı pişirmemeleri gerektiğini hatırlatacağız. Fırıncı esnafımız muhakkak ki uyarıları dikkate alıyor zaten, ancak uyarıların aksine hareket eden olursa da cezai müeyyideler uygulanacaktır” dedi.

Bir dünya değeri olan ve sadece Van Gölü'nde yaşayan Van Balığı, tüm uyarılara ve ilgili kurumların aldığı tedbirlere rağmen av yasağı döneminde de avlanabiliyor. Ancak iş sadece balığın avlanması ile bitmiyor. Kaçak olarak avlanan balık, bazı noktalarda satılıyor ve maalesef alıcı da buluyor. Kimisi ise yasak döneminde olunmasına rağmen ekmek fırınlarında balık pişirtebiliyor. Bu durumun yaşanmaması için harekete geçen Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm fırınlara yazılı uyarı ve sms göndermeye hazırlanıyor.

“HEP BİRLİKTE KORUYACAĞIZ”

Van Balığının bir dünya değeri olduğunu kaydeden Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tuncil, bu değerin el birliği ile korunabileceğine işaret etti.

Fırıncı esnafı olarak üzerlerine düşeni her yıl olduğu gibi bu yıl da yapacaklarını anlatan Tuncil, “Kendi üzerimize düşen kadarını seve seve yapacağız. Tüm fırıncı esnaflarımız zaten son derece duyarlı. Buna rağmen fırıncı esnaflarımıza sms ve yazılı olarak uyarılırda bulunarak av yasağı boyunca fırında Van Balığı pişirmemeleri gerektiğini hatırlatacağız. Fırıncı esnafımız uyarıları da dikkate alıyor zaten. Ancak uyarıları dikkate almayıp, yasak döneminde Van Balığı pişirdiği tespit edilen bir fırın olursa da gerekli cezai müeyyideler uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.

“HERKES DUYARLI OLMALI”

Van Balığını koruma işinin sadece bir kurumun değil, tüm kurumların ve vatandaşın görevi olduğunu dile getiren Tuncil, “Hakikaten bu balık Van'ın değeridir. Van'ımızın tanıtımında da ön plana çıkarılabilecek ender değerlerdendir. Bu bilinçle hareket ederek herkes duyarlı davranmalı ve balığın korunması konusunda kimin üzerine ne düşüyorsa herkes bunu yerine getirmeli. Bizler de üzerimize düşeni yapma konusunda geri durmayacağız. Ortak bir duyarlılıkla balığımıza sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

Prestijgazetesi: Umut TARHAN

Van Haberleri

Van’da kar kalınlığı iş makinesinin boyunu aştı
Van'da kar yağışı nedeniyle 429 yol kapandı
38 kilogram toz esrar ele geçirildi
Van'da bulunan ters evi 300 bin kişi ziyaret etti
Van Havalimanı 90 gün uçuşlara kapatılacak