Güneydoğu'da elektrikte rekor tüketim

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde mayıs ayı sonuna göre elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 66 artarak, rekor tüketimin gerçekleştiği bildirildi.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, yaptığı açıklamada, artan hava sıcaklığı nedeniyle vatandaşların serinlemek için klimalara yüklendiğini, elektriğe dayalı tarımsal sulamanın en fazla yapıldığı döneminin bu aylar olduğuna dikkati çekti.

Bu kapsamda dağıtım hizmeti verdikleri Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta elektrik tüketiminin maksimum seviyeye ulaştığına işaret eden Karagüzel, 6 ilde mayıs ayı sonuna göre elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 66 artarak, tüketimde rekor kırıldığını belirtti.

Elektrik tüketim rekoru kırıldı

Karagüzel, Diyarbakır'daki elektrik tüketiminin mayıs sonunda günlük 10 milyondan 16 milyon kilovatsaate, 6 il toplamında ise günlük 45-50 milyondan 77-80 milyon kilovatsaate yükseldiğini kaydederek, aşırı yüklenmenin elektrik dalgalanmalarına, bunun sonunda da istenmeyen kesintilere neden olduğunu vurguladı.

Aldıkları tüm tedbirlere rağmen 5-6 Ağustos'ta günlük elektrik tüketiminin 80 milyon kilovatsaatten aşağıya düşmediğine dikkati çeken Karagüzel, "Türkiye'de günlük 867,6 milyon kilovatsaat ile 30 Temmuz'da tüm zamanların elektrik tüketim rekoru kırıldı. Bölgelerinde en fazla elektrik enerjisi, 80,2 milyon kilovatsaat ile 29 Temmuz'da tüketildi. Ülke geneline baktığımızda da DEDAŞ bölgesi, Ege ve Trakya bölgeleri ile en fazla elektrik tüketilen yer oldu. Türkiye'de tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 10'u bölgemizdeki 6 ilde tüketilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 75

Karagüzel, son zamanlarda arıza kaynaklı elektrik kesintilerinin temel sebebinin, aşırı tüketim ve öngörülemeyen kayıt dışı kaçak elektrik kullanımı olduğunu vurgulayarak, elektrik tüketimine paralel olarak kaçak kullanımın, dolayısıyla israfın da arttığını belirtti.Halihazırdaki kaçak elektrik kullanım oranının, yüzde 75'lerde olduğunu ifade eden Karagüzel, "Enerji tüketimine paralel olarak artış gösteren bu durum, daha önceden öngörülemediği için arızalara ve bunun sonucunda da istenmeyen kesintilere yol açabilmektedir" dedi. Karagüzel, müşterilerden enerjiyi bilinçli kullanmalarını, israf etmemelerini istediklerini aktardı.

Kesintilerle enerji dalgalanmalarının önüne geçiliyor

Karagüzel, üretim kaynaklarının en yüksek düzeye ulaşan elektrik tüketimini karşılamakta zorlandığını, bu nedenle oluşan dalgalanmaları önlemek için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Trafo Merkezlerinden sadece kırsal ve tarımsal sulama fiderlerinde planlı bir şekilde elektrik kesintilerinin uygulandığını kaydetti.DEDAŞ olarak kendilerinin de desteklediği bu programlı kesintilerin il merkezlerinde yapılmadığına işaret eden Karagüzel, "Bu kesintilerle enerji dalgalanmalarının önüne geçiliyor. Öyle ki, dalgalanma olmasın diye tarımsal sulama yapan çiftçiler dahi bazen planlı kesinti yapılmasını istiyor" ifadelerini kullandı.Karagüzel, son dönemde bu kesintilerin minimum düzeye indiğini ifade ederek, şehir merkezlerinde daha çok israfın neden olduğu aşırı tüketimin yol açtığı arıza kaynaklı kesintilerin meydana geldiğini, TEİAŞ Trafo Merkezlerinden beslenen fiderlerde uygulanan planlı kesintilerin süresinin ise azami 2 saat olduğunu belirtti.

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Faiz Kararını Duyurdu!
Yurt dışı çıkış harcı 500 TL olarak belirlendi
Serbest piyasada döviz fiyatları
Serbest piyasada döviz fiyatları
TÜİK açıkladı: Şubat ayı işsizlik rakamları belli oldu