MUSA DÜZENCİ / YÜKSEKOVAGÜNDEM
Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yapılan açıklama'da,
"Bir yılı aşkın bir süredir bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de coronavirüs ile mücadele ediliyor.
Türkiye'de salgın tedbirleri alınmaya başlandığı 17 Mart 2020 den bu yana alınan her tedbir kararında salgın faturası esnafa kesildi.
Anayasa'nın 173. Maddesinde "Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" denilmektedir.
Ancak tam kapanma kararında Anayasa'nın bu maddesi işletilmedi. Zor bir süreçten geçiyoruz, elbette ki sağlık herşeyden önce gelir. Toplum sağlığı için alınan bütün tedbirleri de en başından esnaf ve sanatkar olarak en iyi şekilde uyguladık. Bundan sonra da toplum sağlığı için alınan bütün tedbirlere uyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Ancak toplum sağlığı için alınan tedbirler sadece esnaf içinse bu adil olmaz. Zira şuana kadar alınan bütün tedbir kararlarından en çok esnaf etkilenmiştir. Son olarak alınan tam kapanma kararında da maalesef en büyük fatura yine esnafa kesildi. Üstelik hiç bir destek verilmeden.
Kırk yıldır vergisini ödeyen, bütün olumsuzluklara rağmen ayakta kalma mücadelesi veren esnaf, bir gün emekli olacağım umuduyla aylık 1250 TL bağkur primi ödeyen küçük esnafı korumak yerine, araç parçalarından elektronik malzemeye, kırtasiyeden gıdaya, sebze meyveden kıyafete, züccaciyeden kozmetiğe, ev tekstilinden beyaz eşyaya, çiçekten hediyelik eşyaya, ekmek ve suya kadar herşeyi satan zincir marketlerin şehrin her köşesine kurulmalarına müsaade edilmektedir.
Tam kapanmada, bu zincir marketlerin pazar günü kapalı olmaları da esnafa bir lütuf olarak sunulmuştur. Oysa bu süreçte kapalı olan giyimci, züccaciyeci, tuhafiyeci, kırtasiyeci, kozmetikçi, ayakkabıcı, iletişimci, çiçekçi, beyaz eşyacı hatta mobilyacı esnafının satacağı bütün ürünleri bu zincir marketler satabilecek. Esnaf, Ramazan Bayramı için hazırlık yapmış, bayramda iş yapacak umuduyla bu aya çek, senede vermiştir. Bir yıldır zaman zaman kapalı olan, iş kaybı yaşayan esnafın bütün umudu önümüzdeki iki bayramdı. Tam da bayram arifesinde, hiç bir destek verilmeden, tam kapanma kararı, ayakta kalma mücadelesi veren esnafı bitirir.
Tam kapanma kararına göre; 29 Nisanda ticari hayat duruyor. Peki ticari hayatı duran esnafın borçları ne olacak, tam kapanma da açık olacak bankalarda ki takasta olan çekleri kim ödeyecek. Madem tam kapanmada sadece esnaf kapanıyor o zaman esnaf ve sanatkarlarımızın aşağıda sıralayacağımız talepleri göz ardı edilmemelidir.
TALEPLER:
- Kapanan esnafa ve çalışanlarına karşılıksız nakit destek sunulmalıdır.
- Pandemi süresince esnafın her türlü vergi, Stopaj, SGK primleri affa uğratılmalıdır. Bu mümkün değilse, salgın bitene kadar faiz uygulanmadan ertelenmelidir.
- Tam kapanma süresinde esnafın çek ve senetleri yazdırılmamalıdır. Pandemi süresinde çeki yazılan esnafa sicil affı getirilmelidir.
- Şartsız koşulsuz esnafın bütün bankalara olan kredileri faizsiz en az bir yıl ötelenmelidir.
- Esnafa en az bir yıl ödemesiz ve faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.
- Salgın süresince esnafın bütün icraları durdurulmalıdır.
- Kiralarda yapılan yüksek artışların önüne geçilecek bir düzenleme getirilmeli ve kiralar sabitlenmelidir.
Açıklamada İmzası Olan Odalar;
- Hakkâri Esnaf ve Sanatkarlar Odası
- Hakkâri Şoförler ve Otomobilciler Odası
- Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası
- Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası
- Şemdinli Esnaf ve Sanatkarlar Odası"