Genç kızların, doğadan toplanan bitkilerle renklendirdikleri aşk, sevgi, kültür ve alın terlerini katarak hayat verdiği Hakkari kilimleri, A. Kadir Garip Gazioğlu isimli vatandaşın evinin alt katında kurduğu kilim atölyesinde yaşatılıyor.
Asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılan, kendine özgü renk ve farklı motiflere dokunan Hakkari kilimleri, rengini ceviz kabuğu, nane otu ve doğada toplanan çeşitli bitki köklerinin karışımıyla elde edilen boyalar ile renk buluyor.
Farklı renk ve tonlara bürünen iplikler, atölyelerdeki tezgahlarda, genç kızların maharetli ellerinde aylarca işlenmesiyle son halini alan kilimler, görücüye çıkıyor.
Atölyede üretilen kilimler arasında ‘Kesneger', ‘Canbezar' , ‘Halit Bey' , ‘Gulgever', ‘Gulbezar' , ‘Gulcizir' modelleri bulunuyor.
Hakkari'nin tek kilimcisi A. Kadir Garipgazioğlu, anne mesleği olan kilimcilik hakkında bilgi verdi.
Kürtlerin önemli bir sanatı olan kilimciliği yaşatmaya çalıştığını belirten Garipgazioğlu,”Bu sanatı her iki ninemden öğrendim. Renklerimiz yüzde yüz doğaldır. Köylerde dağlarda, yaylalarda topladığımız bitki köklerinden çeşit çeşit renkler elde ediyoruz. Doğadaki çiçek ve bitkilerden iplere renk veriyoruz. Kimyasal ya da asit boyalar kullanmıyoruz. Tamamen doğal bitki ve çiçeklerin köklerini kullanıyoruz. 5 ana rengin yanı sıra çeşitli ara renkler elde ediyoruz. İplerimizi genç kızlara veriyoruz onlar da istediğimiz renk ve desende kilim üretiyor “ dedi.
Bu sanatın devamının gelmesi ve korunması gerektiğini belirten Garipgazioğlu poğlu, “Zor bir meslek olan kilimcilikte 12 kişilik ekiple çalışıyorum. Hakkari'nin meşhur kilimlerini üretiyoruz. Ürettiğimiz ilimlerin yüzde 95'i yurt dışına satılıyor. Kürt halkı bu sanata gerekli önemi vermiyor. Halkımıza çağrımız sanatımızın yaşaması için herkes bir kilim alsın evinin bir köşesine assın” diye konuştu.
Hamide Tetik isimli genç kilimci 10 yıldır kilim atölyesinde çalıştığını belirterek, annesinin ve ninesinin mesleğini sürdürdüğünü söyledi ve ekledi “Biz 15 kişi burada çalışıyoruz. Hakkari'nin renga renk kilimlerini yapıyoruz. Bir kilimi bir ayda bitiriyoruz”
15 yıldır kilimcilik sektöründe çalışan kilim eğitmeni Sara Erkaya, yaşamlarının kilimle iç içe geçtiğini ve her motifte kilim yaptıklarını söyledi.
Erkaya, atölyede rengarenk kilimleri ürettiklerini ifade eden Erkaya 1 metre boyunda 50 santim eninde bir kilimi 1 ayda ürettiklerini söyledi.