Kurban pazarına sabahın erken saatlerinde hayvanlarını getiren besiciler, belediyenin belirlediği alanda lavabo ve su gibi temel ihtiyaçlarının karşılamadığı iddia ederek yetkililere tepki gösterdi. Sıcaktan bunalan hayvanlarına ellerine aldıkları kovalarla su taşımak zorunda kaldıklarını ifade eden Serdar Oktar isimli besici, bu bayramda da emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Oktar, ”İlkbaharla birlikte hayvanlarımızı Berçelan Yaylası'na götürüyoruz. Kurban Bayramı için 4 ay boyunca özenle besledik. Bayram tatilinin 10 gün olması nedeniyle herkes il dışına tatile gitti. Bu da bizim işlerimizi zorlaştırdı. Satışlar durmuş durumda. Etin kilosunun pahalı olması canlı hayvan satışına da yansıdı. Vatandaşlar da 900 ile 1200 TL arası değişen fiyatları pahalı buluyor. Getirdiğim 30 küçükbaş hayvandan 2 tanesini satmışım. Yetkililerden mağduriyetimizin karşılanmasını istiyoruz” dedi.
Belediyenin kendilerine belirlediği hayvan pazarında yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Oktar, ”Belediye yetkilileri ihtiyaçlarımızı karşılayacak hiçbir tedbir almamış. Hayvanlarımız susuzluktan kırılıyor. Biz de ilkel yöntemlerle ellerimize aldığımız kovalarla kilometrelerce uzaklıktan su taşımak zorunda kaldık. Geçen yıl itfaiye hepimize sırayla su dağıtıyordu. Bu yıl ne lavabolar kuruldu, ne hayvan barınakları yapıldı. Batıyla kıyasladığımızda arada dağlar kadar fark var. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Yetkililer bize de sahip çıksın” diye konuştu.
Pazara kurbanlık almaya gelen Remzi İhtiyatoğlu isimli vatandaş ile besici arasında yapılan sıkı pazarlık renkli görüntülere sahne olsa da alışkın olduğumuz el sıkışması geleneği fiyatların yüksek olmasından dolayı gerçekleşmedi.
Remzi İhtiyatoğlu, "Ailemle birlikte kurbanlık almaya geldik. Fakat hayvan sahipleri de tüketiciler de çok mağdur. Ülkemizde gizli de olsa bir ekonomik kriz var. Bu et fiyatlarına yansıdığı gibi canlı hayvan satışına da yansımış. 1990'lı yıllarda Hakkari'nin Aşüt köyünde 5 milyon küçük baş hayvan yetiştiriliyordu. Şuan Hakkari bölgesinin tamamında bu sayının yarısı kadar havyan yok. Bu nedenle hayvan fiyatları tavan yapmış durumda. En düşük küçük baş hayvan fiyatı 900 TL'den başlıyor. Hayvan satıcısı elinden çıkarmak için 700 TL'den satmak zorunda kalıyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi bu şartlarda nasıl kurbanlık alabilir ki. Bu sorunların gözden geçirilip bölgede hayvancılığa önem verilmesi lazım” şeklinde konuştu./İHA