HDP: Geçici bir hükümet ile TİS görüşleri yapmak meşru değil

HDP, “7 Haziran’da büyük bir seçim yenilgisi almış, tek başına hükümet olma iradesini yitirmiş, bu nedenle de istifa etmiş geçici bir hükümet vasıtasıyla 20 milyon insanın hayatını belirleyecek bir toplu sözleşme sürecinin yürütülmesi ve bağıtlanması yasa

Halkların demokratik Partisi (HDP) memurların 2016-2017 yıllarını kapsayacak Toplu İş Sözleşme (TİS) dönemine ilişkin yazılı açıklama yaparak, kamu emekçilerine destek verdi.

HDP EŞ Genel Başkan Yardımcısı, Günay Kubilay imzası ile yapılan açıklamada, “7 Haziran'da büyük bir seçim yenilgisi almış, tek başına hükümet olma iradesini yitirmiş, bu nedenle de istifa etmiş geçici bir hükümet vasıtasıyla 20 milyon insanın hayatını belirleyecek bir toplu sözleşme sürecinin yürütülmesi ve bağıtlanması yasal olsa da etik ve meşru değildir” denildi.

HDP tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Kamu emekçilerinin 2016-2017 yıllarını kapsayacak Toplu İş Sözleşme (TİS) dönemi başlıyor. Bu, yaklaşık 3 milyon kamu emekçisi ile 2 milyon emeklinin eş ve çocuklarıyla birlikte yaklaşık 20 milyon insanın iki yıllık ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarının belirlenmesi anlamına geliyor.

Kamu emekçileri TİS dönemine, AKP hükümetince başta EĞİTİM-SEN olmak üzere, toplumsal muhalefete kapsamlı ve çok yönlü saldırıların yoğunlaştırıldığı olağanüstü koşullarda giriyor. Kamu emekçilerinin eylem ve etkinliklerinin polis zoruyla fiilen engellendiği, 4688 sayılı yasa gereğince grev hakkının yasaklandığı koşullarda özgürce toplu sözleşme yapmaları mümkün değildir.

7 Haziran'da büyük bir seçim yenilgisi almış, tek başına hükümet olma iradesini yitirmiş, bu nedenle de istifa etmiş geçici bir hükümet vasıtasıyla 20 milyon insanın hayatını belirleyecek bir toplu sözleşme sürecinin yürütülmesi ve bağıtlanması yasal olsa da etik ve meşru değildir.

Bu toplu sözleşme sürecinin AKP Hükümeti'nin ‘organik bir uzantısı' gibi çalışan ve sendika vasfını yitirmiş bir ‘memur konfederasyonu' eliyle yürütülmesi, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu toplu sözleşme sürecine de gölge düşürüyor. Bu durum kamu emekçilerinin taleplerinden çok devletin ve hükümetin çıkarlarına öncelik verileceği anlamına geliyor. Bu ‘yandaş konfederasyon'un başkanının “yasa, masa, kasa vardır, TİS yapılır” sözleri ise AKP Hükümeti'yle kamu emekçileri adına yeni bir ‘satış sözleşmesi'nin imzalanacağını gösteriyor.

4688 sayılı yasa, ILO Sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuk ve AİHM kararlarına aykırıdır. Grev hakkını tanımayan bu yasa, özgür toplu sözleşme yapmanın önündeki en büyük engeldir. Yerel yönetimlerle toplu sözleşme yapma hakkına da ve ‘her sendikanın kendi üyesinin hak ve çıkarlarını savunma' ilkelerine de aykırıdır. 4688 sayılı yasayla kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını koruyup geliştirecek, insanca yaşam özlemlerini karşılayacak gerçek bir TİS yapmak olanaklı değildir.

2014-2015 yıllarını kapsayan TİS döneminde bir kamu emekçisinin ortalama ücret kaybı bir maaş tutarında olmuştur. “Kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik” gibi sözlerin gerçek dışı bir refah algısı yaratmaktan başka bir anlamı yoktur. Oysa Ağustos 2013 itibariyle enflasyon, vergi artışları, büyümeden alınamayan pay ve paralı hale gelen kamu hizmetlerindeki artışlar eklendiğinde, kamu emekçilerinin reel ücretlerinde yüzde 22'lik net bir kayıp söz konusudur. Kaldı ki, kamu emekçileri 2014 yılı toplu sözleşmesine göre enflasyon farkının yanı sıra ek ders ücretleri, nöbet ücretleri, ek ödemeler, aile yardımı, çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücretlerini de alamayarak büyük hak kayıplarına uğramışlardır.

2016-2017 TİS dönemi ise şimdiden bellidir ve ‘yandaş konfederasyon'la ‘sözde toplu sözleşme' yapılacağı açıktır. AKP'nin hazırlayıp yayınladığı 2015-2017 Orta Vadeli Mali Plan'a (OVMP) göre, 2016 için TÜFE % 5, büyüme % 5 öngörülmüştür. Bütçe büyüklüklerine baktığımızda, 2016 için bütçenin yüzde 7 civarında, personel ödeneklerinin ise yüzde 8 civarında artacağı öngörülmüştür.

Yeni personel alımlarıyla birlikte hükümetin kamu emekçilerine yapacağı ücret zam oranı yüzde 5 ile yüzde 7 arasında olacaktır. Bu nedenle öncelikli tercih işveren devletin çıkarları olacak, kamu emekçilerine de sefalet ücreti reva görülecektir. TİS görüşmelerinin Ağustos gibi bir ‘ölü zaman'a denk getirilmiş olmasıyla, hükümet ve ‘yandaş konfederasyon' istedikleri sonuçları alarak masadan kalkacaklardır.

Bizler, yeni toplu sözleşme döneminde kamu emekçilerinin ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarıyla ilgili ileri sürdükleri talepleri destekliyoruz. Bu konuda kamu emekçilerine her türlü desteği vereceğimizi ve dayanışmayı göstereceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.

Kamu emekçilerinin gerek sendikal örgütlenme özgürlükleri, gerekse insanca yaşam özlemlerinin ve beklentilerinin önündeki en büyük engeli oluşturan 4688 sayılı yasanın değiştirilmesi ve demokratik bir yasanın çıkarılması konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Kamu emekçilerinin, özgür toplu sözleşme yapmalarının önündeki öncelikli engelleri aşmak amacıyla kısmi bir yasa değişikliği teklifini 3 Ağustos tarihi itibariyle Meclis Başkanlığı'na veriyoruz.

Bu nedenle geçici AKP Hükümeti'ni, yeni hükümet kuruluncaya kadar kamu emekçilerinin TİS görüşmelerini ertelemeye ve bu demokratik talebi karşılamaya çağırıyoruz.”/İMC

Güncel Haberleri

İçişleri Bakanlığı: "Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı"
DEM Partili Esenyurt ilçe eşbaşkanları tutuklandı
Van'da İtfaiye Merdiveninden Düşen 2 Belediye Personelinden 1'i Hayatını Kaybetti
Akış’a 9 yıl hapis cezası verildi
Karda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı