Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) almış olduğu “sandıklar taşınamaz ve birleştirilemez” kararına rağmen kimi bölgelerde ilçe seçim kurullarının bu kararı çiğneyerek, kimi sandıkların başka bölgelere taşınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
‘YSK kararları kesin ve bağlayıcı'
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu adına Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş imzasıyla yapılan açıklamada, YSK'nın 3 Ekim'de konuyla ilgili aldığı kesin karara rağmen, Silopi'de 3 mahalle ve 2 köyde toplam 26 sandığın taşınması, yine aynı şekilde Cizre'de de Cudi, Sur ve Nur mahallelerinde kurulacak olan 92 sandığın başka merkezlere taşınmasına dönük ilçe seçim kurullarınca karar alındığına yer verildi.
Sandık taşıma taleplerine ilişkin yapılan itirazları değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu'nun, 3 Ekim'de aldığı kararla ilçe seçim kurullarının sandık taşıma-toplama yetkisi olmadığının açıkça belirtildiği ifade edilen açıklamada, sandık taşıma kararlarına ilişkin YSK kararlarının kesin olduğu, her birey ve her kurum için bağlayıcı olduğu belirtildi.
‘Sorunun güvenlik sorunu olmadığı açık'
Buna rağmen, ilgili seçim kurullarının YSK'nın konuyla ilgili kararlarını ve Anayasa'yı bölgede askıya alarak suç işlediği vurgulanan açıklamada şunlar ifade ediliyor.
“Bizler biliyoruz ki Şırnak'taki birkaç memurdan oluşan seçim kurulları, yargı kararını hiçe sayacak yeni bir işlem yapmaya cüret etmekte ise bunun arka planında B ve C planları olan siyasi bir merkez saklanmaktadır. Yoksa bu seçim kurullarındaki tüm üyeler YSK'nin kararlarını anlayacak kadar Türkçe ve en azından bu yargı kararının hükmünü ve yaptırımını anlayacak kadar hukuk bilgisine sahiptir.
“Sorunun güvenlik sorunu olmadığı çok açık şekilde ortadadır. Siyasi iktidar Cizre'de Silopi'de ve bölgenin birçok merkezinde ortaya koyduğu irade ile sandıkları halktan kaçırmaktadır.
Seçme ve seçilme hakkı
“Seçme ve seçilme hakkı siyasi hakların temelidir. Saray ve emrindeki AKP, HDP'nin, bırakın baraj altında kalmasını, önce baskı ve katliamı esas alan terör politikalarıyla seçimlerden çekilmesi için her türlü yolu denemektedir.
“Bu politikayla Kürtlerin ekseriyetle oy verdiği partiyi seçimde devre dışı bırakmanın anlamı Kürtlerin seçilme hakkını fiilen elinden almaktır. Cizre ve Silopi'de yeni alınan sandık taşıma kararlarıyla yine Kürtlerin seçme hakkı elinden alınmaya çalışılmaktadır.
”Güvenlik sebebiyle alınan bu kararlar sıradan ve seçim sonuçlarını önemli ölçüde etkilemeyecek adımlar gibi algılanabilir. Oysa YSK kararına rağmen alınan kararlar, Kürtleri siyasi yaşamdan tecride dönük siyasi iradenin ilk pratik adımlarıdır. Hükümet, yurttaşların seçme hakkını kullanmaya dönük engellemelerden derhal vazgeçmelidir.
”HDP olarak, bölgede seçme ve seçilme hakkını ve Anayasa'yı fiilen ortadan kaldıran darbe suçları ve failleri hakkında gerekli yasal süreçleri başlatarak hukuki ve siyasi mücadelemizi yürüteceğiz.”
* HDP'nin açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Ne olmuştu?
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 1 Kasım'daki seçimde sandıkların taşınmaması yönündeki kararına rağmen Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçesi, Batman ve Bitlis'in Hizan ilçelerinde sandıkların taşınmasına karar verdi.
Cizre
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde İlçe Seçim Kurulu, Cudi, Sur ve Nur mahallelerinde bulunan toplam 93 seçmen sandığının başka okullara kurulmasına karar vermişti.
Buna göre, Cudi Mahallesi'nde kurulacak olan 47 sandıktan 18'i Nuh Nebi İlkokulu'na, 18'i Ahmed-i Hani İlkokulu'na, 11'i Menderes Ortaokulu'na, Sur Mahallesi'nde kurulacak olan 15 sandığın Vatan İlk ve Ortaokulu'na, Nur Mahallesi'nde kurulacak olan 31 sandıktan 18'i Cizre Atatürk Anadolu Lisesi'ne, 13 sandık ise Metin Bostancıoğlu İlk ve Ortaokulu'na kurulacak.
Batman
Batman İl Seçim Kurulu 8 mahallede toplam 94 sandığın birleştirilmesine karar verdi.
Karara göre, Yavuz Selim, Petrolkent, Pazaryeri, GAP, Seyitler, Belde, 19 Mayıs ve Petrol mahallelerindeki 94 sandık birleştirilecek.
Silopi
17 Ekim'de de Şırnak'ın Silopi ilçesinde İlçe Seçim Kurulu, üç mahalle ve iki köyde 26 sandığın taşınması kararı verdi.
Yüksek Seçim Kurulu 3 Ekim'de sandıkların taşınması talebini oy çokluğuyla reddetmişti.
Hizan
Bitlis'in Hizan ilçesinde, ilçe seçim kurulu ilçeye bağlı 10 köy ve mezrada kurulacak sandıkların taşınması yönünde iki ayrı karar verdi.
Kurul, 8 Ekim'de aldığı ilk kararında mevsim ve yol koşullarını gerekçe göstererek 7 mezrada kurulacak sandıkların bağlı bulundukları köylere taşınmasına karar verdi.
Hizan İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 12 Ekim'de gelen yazı üzerine yeniden toplanan Hizan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı yine mevsim koşullarını gerekçe göstererek 3 köyde kurulacak sandıkların da başka köylere taşınması kararını verdi.
YSK kararı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) il ve ilçe seçim kurullarının güvenlik nedeniyle sandıkların taşınması taleplerini 3 Ekim tarihinde reddetmişti.
YSK ret kararında “Seçmen iradesinin özgürce oluşması, Anayasal bir hak olan seçme hakkının engellenmemesi, kısıtlanmaması, seçmenin kendi sandık bölgesinde rahat ve basit bir şekilde oy kullanmasının sağlanması amacıyla güvenlik nedeniyle sandık yerlerinin seçim bölgesi dışına çıkartılarak değiştirilmesi, bir başka seçim bölgesine taşınması Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 67. maddesine, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 3, 4 ve 5. maddelerine, 139 sayılı Genelge'nin 3. maddesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına ve Venedik Komisyonu kararlarına uygun görülmediğinden, bu yöndeki taleplerin oyçokluğuyla reddine,” denilmişti.