Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde 2 ayı aşkın zamandır süren sokağa çıkma yasağı ve abluka nedeniyle aksayan eğitimi, Meclis'in gündemine taşıdı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, yaşanan çatışma ve ablukalardan dolayı binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını ve binlerce çocuğun eğitiminin kesintiye uğradığını belirtti.
Uca, 27 Ocak'ta genişletilen son yasakları ve çokcuk ölümlerini anımsatarak, “Şu an tamamında yasak ilan edilmiş olan Sur ilçesi birinci dereceden etkilenmiştir. Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Sur'un bütün mahallelerinde eğitim durmuştur,” dedi.
Eğitim-Sen'in raporunu da hatırlatan Uca, “Toplam 30251 öğrenci ile 1382 öğretmeni olan Sur'da 15 okul ablukalar nedeniyle kapatılmıştır. Yine 7450 öğrenci ile 300 öğretmen yasaklar nedeniyle mağdur olmuştur,” dedi.
Uca, ilçe genelindeki eğitimin durumuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
“Kaç okulda eğitim kesintiye uğradı?”
“* Eylül 2015 tarihinden bu güne kadar Diyarbakır'da kaç tane ilk ve ortaöğretim öğrencisi yaralanmış ya da öldürülmüştür? Yine kaç tane öğrenci yaşadığı yerden göç etmek zorunda kalmıştır?
* Göç etmek zorunda kalan öğrenciler bakanlığınız tarafından takip edilmekte midir? Bu öğrencilerin eğitim öğretimlerine devam edebilmeleri için bakanlık olarak yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?
* Eylül 2015 tarihinden bu güne kadar çatışmalardan dolayı Diyarbakır'da kaç tane ilk ve orta dereceli okulda eğitim kesintiye uğramıştır? Bu okullar hangileridir? Söz konusu okullarda eğitim kaç gün kesintiye uğramıştır?
* Diyarbakır'da eğitimin kesintiye uğradığı okullarda kaç öğrenci okula gidememiş ve eğitim görememiştir? Yine bu süre boyunca kaç öğretmen eğitim verememiştir? Söz konusu öğretmen ve öğrencilerin yaşadığı mağduriyeti gidermek için bakanlığınız ne gibi planlamalar yapmıştır?
* Eylül 2015 tarihinden bu güne kadar Diyarbakır'da eğitimin kesintiye uğramasından dolayı kaç öğretmenin görev yeri değiştirilmiştir?
* Eylül 2015 tarihinden bu güne kadar Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kaç tane okul boşaltılmıştır? Söz konusu okulların ne kadarı yıkılmış ya da kullanılmaz hale gelmiştir? Bu okulların onarılması ve eğitim faaliyetlerinin yeniden başlaması için herhangi bir planlamanız mevcut mudur?
* Diyarbakır'ın Sur ilçesinde boşaltılan okullarda tahtalara “eğitim sırası bizde” ve “Sur'a eğitim geldi” şeklinde yazılar yazarak ellerinde silahlarla okullarda poz veren devletin kolluk kuvvetlerinin bu uygulamaları bilginiz dâhilinde midir? Söz konusu uygulamaları yapan kişiler hakkında herhangi bir yasal soruşturma başlatılmış mıdır?
* Devletin kolluk kuvvetlerinin Diyarbakır'da boşaltılan okullara yerleştirildiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise bu uygulamanın yasal gerekçesi nedir?”İMC