Hindistan'da Vatandaşlık Yasası'ndaki düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle başlayan protestolarda altı kişi öldü. Assam'da, polisin ateş etmesi sonucu dört kişi hayatını kaybetti. Bir kişi içinde uyuduğu mağazanın yakılması sonucunda, bir kişi ise protestolarda darp edilmesi sonucu hayatını kaybetti. Pazar günü Guwahati'de düzenlenen protestolara 5 bin kişi katıldı.
Geçen hafta çarşamba günü yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, 2014 yılında veya daha önce Hindistan'a yasal olmayan yollarla gelen milyonlarca göçmene vatandaşlık verilmesini öngörülüyor. Hindistan'a başka ülkelerden gelen Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hıristiyanlara, altı yıldır ülkede yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık verilecek.
Ancak Müslümanlar bu yasadan yararlanamayacak. 64 yıllık Vatandaşlık Yasası'na getirilen düzenlemeyi protesto eden binlerce Müslüman, geçen haftadan bu yana protestoları sürdürüyor.
‘HÜKÜMET BİZİ DİNLEMEK ZORUNDA'
Protestolarda hayatını kaybeden 25 yaşındaki Iswor Nayak'ın çalışma arkadaşı Karan Mili, “Assam protesto etmeye devam edecek. Hindistan bir demokrasi ve hükümet bizi dinlemek zorunda” dedi. Başka bir protestocu ise “Protestolar, hükümet yasayı geri çekene kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki protestolarda 35 kişi yaralandı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, muhalefet partisini yaşananlardan sorumlu tuttu. Modi “Hindistan'a kaçan ve mülteci olarak yaşamaya zorlananlara saygı göstermek için, parlamentonun iki kanadı da yasayı onayladı” dedi. Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah ise protestoculara ‘sakin olma çağrısında' bulundu. Shah, Modi'ye yöneltilen ‘Müslümanları ötekişleştirmeye çalıştığı' iddialarını da yalanladı. (DIŞ HABERLER)