İngiltere Genelkurmay Başkanı: Taliban bu defa farklı olabilir

İngiltere Genelkurmay Başkanı Nick Carter, Afganistan'da Taliban'a alan tanınması gerektiğini savunarak "Bu Taliban, insanların 1990'larda tanıdığı Taliban'dan farklı olabilir" dedi.

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın insan hakları ve kadınların özgürlüğü konusunda somut olarak nasıl bir politika izleyeceği henüz netleşmemişken, eski işgalci güçlerden İngiltere "Bu defa farklı olabilirler" açıklaması yaptı. İngiltere Genelkurmay Başkanı Nick Carter, 'dünyanın Taliban'a yeni hükümeti kurması için alan tanıması gerektiğini' söyledi; Taliban'ın 'geçmişe kıyasla daha mantıklı davranabileceği' yorumu yaptı.

BBC'ye konuşan Carter, "Sabırlı davranmalıyız, sinirlerimize hâkim olmalıyız, onlara yeni hükümeti kuracak ve kendilerini gösterecek alanı tanımalıyız. Bu Taliban, insanların 1990'larda tanıdığı Taliban'dan farklı olabilir" dedi. Carter, "Eğer onlara alan tanırsak, bu Taliban'ın daha mantıklı olduğunu görebiliriz" derken, "Fakat kesinlikle aklımızda tutmamız gerek bir şey şu ki, onlar homojen bir örgütlenme değil. Taliban, Afganistan'ın kırsal bölgelerinden gelen ayrıksı aşiret figürlerinden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

KANADA VE ALMANYA 'TANIMAYACAĞIZ' AÇIKLAMASI YAPTI

Afganistan'da oluşturulacak yeni Taliban yönetimiyle olası angajman konusunda farklı ülkelerden farklı mesajlar geliyor. Almanya ile Kanada Taliban'ı hükümet olarak tanımayı planlamadıklarını açıkladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Seçilmiş bir demokratik hükümeti güç kullanarak devirip yerine geçtiler" dedi. 

BRÜKSEL İŞBİRLİĞİ İÇİN ŞARTLARINI AÇIKLADI 

Avrupa Komisyonu Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrel dün yaptığı açıklamada, AB'nin Taliban'la ancak temel insan haklarına saygı göstermesi ve Afganistan topraklarının teröristler tarafından kullanılmasını engellemesi halinde işbirliği yapacaklarını açıkladı. Borrell, "Gelecekteki herhangi bir Afganistan hükümetiyle işbirliği, barışçıl ve kapsayıcı bir anlaşma; kadınlar, gençler ve azınlık mensupları dahil tüm Afganların haklarına saygı gösterilmesi; Afganistan'ın uluslararası sorumluluklarına saygı gösterilmesi; yolsuzlukla mücadeleye bağlılık ve ülke topraklarının terör örgütlerince kullanılmasının engellenmesi şartlarına bağlı" ifadelerini kullandı. 

ABD: BUNU SÖYLEMEK İÇİN ÇOK ERKEN

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da dün düzenlediği basın toplantısında 'Taliban'ı Afganistan'da meşru iktidar olarak tanıyıp tanımayacakları' yönünde bir soruyla karşılaştı. Sullivan, 'bunu söylemek için çok erken olduğunu' belirterek, Taliban'ın insan hakları sicilinin şu ana dek iyi olmadığını vurguladı.

Rusya ve Türkiye'den dün yapılan açıklamalardaysa, Taliban'ın şu ana dek verdiği mesajların olumlu görüldüğü ancak sözlerin eyleme dökülmesinin beklendiği belirtilmişti. Pekin yönetimi de, Taliban'ın Çin topraklarına olası saldırılara izin verilmeyeceği yönündeki açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını, Afganistan'da yeni hükümetle ekonomik işbirliği yapmayı planladıklarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Dünya Haberleri

Gazze'de can kaybı 43 bin 922'ye yükseldi
İran Genelkurmay Başkanlığı: 'Helikopterde sabotaj bulgusuna rastlanılmadı'
İsrail Refah’ta çadır kampı vurdu: 40 ölü
ABD: “İran hükümeti bizden yardım istedi”
İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 28 Haziran’da yapılacak