Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dini lider Ali Hamaney ile görüşmek için 12 Haziran'da İran'a gitti. Japonya lideri, İran'ın Ortadoğu Barış Süreci'nde önemli bir rol üstlendiğini ve bölgede barışın sağlanmsı için desteğe hazır olduklarını belirtti. Hasan Ruhani Abe'nin Tahran'a inmesi sonrasında konuklarıyla basının karşısına geçti ve ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirtti.
JAPONYA ARABULUCULUK MU YAPACAK?
Abe'nin İran ziyareti, İran- Japonya ilişkileri açısından önem taşıyor. Ancak ziyaretin ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs ayındaki Japonya temaslarının ardından gelmesi, ‘Abe, Washington ile Tahran arasında arabulucuk mu?' yapacak sorusuna neden oldu.
ABD Başkanı Donald Trump 25 Mayıs'ta Japonya'ya bir ziyaret gerçekleştirmiş ve burada Abe ile de bir araya gelmişti. Trump söz konusu görüşmede Japonya'nın İran'la iyi ilişkilerinin olduğunu ve Abe'nin Ruhani ile görüşmesini desteklediklerini ifade etmişti.
1979'DAN SONRA İLK ZİYARET
Japonya-İran ilişkileri günümüzde iyi bir seviyede bulunuyor. İran'da 1979'da gerçekleşen İslam Devrimi'ne kadar da iki ülkenin sıcak ilişkileri vardı. Ancak 1979'dan bu yana hiçbir Japonya Başbakanı İran'a gitmedi. Japonya, İran'la başbakan düzeyinde en son 1978'de temas kurmuştu. Abe'nin seyahati bu anlamda da tarihi bir önem taşıyor.
Ortadoğu Barış Süreci'nin yanında Abe- Ruhani görüşmesinin İran'a dönük petrol yaptırımlarını konu alması bekleniyor. Japonya, İran'dan en fazla petrol alan ve yaptırımların en fazla etkilediği ülkeler arasında yer alıyor.(Gazete Duvar)