Kırım Güney Osetya yolunda

Ukrayna’nın Güneyindeki Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde tansiyon giderek yükseliyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, kimliği belirsiz silahlı kişilerce ele geçirildikten sonra özerklik yetkilerinin genişletilmesi kararı aldı.

Ukrayna’nın Güneyindeki Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde tansiyon giderek yükseliyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, kimliği belirsiz silahlı kişilerce ele geçirildikten sonra özerklik yetkilerinin genişletilmesi kararı aldı. Kırım'da bu gün sabah saatlerinde ise üniformalı ve silahlı kişiler havaalanı işgal etti.

Kırım’da yaşananlar Güney Osetya’nın 2008’de bağımsızlığa giden süreci hatırlatıyor.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, kimliği belirsiz silahlı kişilerce işgal edilirken, parlamento, Başbakan Anatoliy Mogilyev ile Bakanlar Kurulu’nu görevden aldı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Başbakanlığına, “Rus Birliği” adlı partinin lideri Sergey Aksenov atandı. Aksenov ilk iş olarak, Kiev’deki yeni yönetimin azlettiği Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in, Kırım hükümeti tarafından ülkenin meşru lideri olarak kabul edildiğini açıkladı.

Kırım Parlamentosu, “Kırım’ın özerklik yetkilerinin genişletilmesi” konusunun karara bağlanması için 25 Mayıs’ta yarımadada referanduma gidileceğini duyurdu.

HAVAALANI ELE GEÇİRİLDİ

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'teki (Simferopol) havaalanı, silahlı milisler tarafından ele geçirildi.

İnterfax-Ukrayna haber ajansı, saldırı silahları taşıyan yaklaşık 50 kişinin sabah erken saatlerde plakası olmayan üç askeri kamyonla Akmescit Havaalanı'na geldiğini duyurdu.

Görgü tanıkları, silahlı kişilerin dün parlamento ve başbakanlık binalarını işgal edenlerinkine benzer üniformalar giydiğini söyledi. Silahlı kişilerin, havaalanının önce iç hatlar terminalini, sonra da dış hatlar terminalini kuşattığı belirtildi.

Rütbe ve armaları olmayan üniformalar giyen silahlı kişilerin kim olduğu henüz bilinmiyor.

İnterfaks Ajansı'na bilgi veren Rus askeri yetkililer ise Havaalına yönelik operasyonları bir nevi üstlenerek , "havaalanı üzerinden Kırım'a militan girişini önlemeyi amaçladığını" bildirdiler.

Rusya Federasyonu Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov ise bugün gazetecilere verdiği demeçte, ‘‘Kırım’da bir referandum düzenlenmesi ve halkın çoğunluğunun mevcut statünün değişimi yönünde oy kullanması halinde, ilgili değişiklik için bu referandumun kesinlikle ve kesinlikle yasal ve hukuki temellere dayalı olacağını ifade etmek gerekir’’ şeklinde konuşarak, Kırım’ın kendi kaderini tayin etmek için referandum yapma hakkından yoksun bırakılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Dün parlamento binası önünde görev yapan üç Amerikalı gazeteci, göstericiler arasındaki bir grup tarafından tartaklandı.

Ukrayna’yı kaosa sürükleyen gelişmelerin sonunda Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılabileceği senaryoları konuşulurken, kısa süre önce Ukrayna Parlamentosu Başkanlığına getirilen Aleksadr Turçinov,  Kırım’ın Sevastopol kentinde bulunan Rusya Karadeniz Filosu’nun, kendine ayrılan bölgenin dışına çıkması halinde bunun “askeri müdahale” anlamına geleceği uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna sınırını da kapsayan batı ve merkezi askeri birliklerine tatbikat emri vermişti.

TÜRKİYE KIRIMDA HAK TALEBİNDE BULUNDU

Kırım’daki gelişmeler ve Rusya’nın burayı ele geçirme senaryoları Türkiye’yi endişelendiriyor.

Kırım’daki olaylarla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyoruz” dedi.

Kırım’ın Türkiye açısından önemine vurgu yapan Davutoğlu, “Kırım, Türkiye açısından hem Ukrayna'nın Türkiye'ye açılan bir kapısı olarak önemlidir hem de oradaki Kırım Tatar soydaşlarımızın ve Türkiye'nin oradaki kültürel mirası açısından önemlidir” dedi.

Kırım Tatarları da Rusya’ya karşı Ukrayna’nın yanında yer alıyor.

Kırım Karadeniz ve Kafkasya jeopolitiği açısından son derece stratejik bir noktada yer alıyor. Yine Rusya için Stavrapol limanı ve askeri üsleri Güney sınırları ve jeopolitiği açısından stratejik bir anlama sahip.

 

Dünya Haberleri

İsrail Lübnan ile ateşkesi onayladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 922'ye yükseldi
İran Genelkurmay Başkanlığı: 'Helikopterde sabotaj bulgusuna rastlanılmadı'
İsrail Refah’ta çadır kampı vurdu: 40 ölü
ABD: “İran hükümeti bizden yardım istedi”