Korona virüsünün ölüm oranı nedir?

Türkiye'de de bir vakanın açıklandığı korona virüsünün ölüm oranı nedir? Oran nasıl hesaplanıyor?

Dünya çapında 100 binden fazla kişiye bulaştığı tespit edilen ve 3 bin 460'dan fazla hastanın ölümüne yol açan yeni tür korona virüsü hakkında en çok merak edilen konulardan biri, ölüm oranları. Peki, virüsün İtalya ve İran'da sebep olduğu ölümlerin oranı niçin daha yüksek? Ölüm oranı neye göre hesaplanıyor?

DSÖ'YE GÖRE YÜZDE 3.4

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son olarak 3 Mart tarihinde yaptığı açıklamaya göre, küresel ölçekte ölümler yüzde 3.4 oranında seyrediyor. Açıklamada, “Küresel olarak, bildirilen COVID-19 vakalarının yüzde 3.4'ü öldü. Karşılaştırma yapıldığında, mevsimsel grip, enfekte olanların yüzde 1'inden çok daha azını öldürüyor” denildi.

‘HER VAKA TESPİT EDİLSE YÜZDE 1'E DÜŞER'

Bununla birlikte, çok sayıda uzman DSÖ'nün hesaplarının resmen teşhis edilen vakalar üzerinden yapıldığını, oysa virüse yakalanan birçok kişinin belirtilerin hafif olması nedeniyle hastaneye gitmediğini hatırlatıyor. Bu bakış açısına göre, hafif vakaların sayılabildiği bir senaryoda ölüm oranı çok daha düşük seyrediyor. Bazı uzmanlar, oranın yaklaşık yüzde 1 kadar düşebileceğini söylüyor.

‘NE KADAR TEST, O KADAR DÜŞÜK ORAN'

Uzmanların dikkat çektiği bir diğer nokta da, bir ülkede ne kadar çok kişiye test yapılırsa, ölüm oranının o kadar düşmesi. Sözgelimi, virüsünün yayılmasını engellemek için yüz binlerce kişinin test edildiği Güney Kore'de ölüm oranları yüzde 0.6'nın altında seyrediyor. ABD'de ise virüsün ilk yayılmaya başladığı ancak test sayısının düşük olduğu günlerde ölüm oranı yüzde 6'ya yaklaşmıştı.

İTALYA'DE NEDEN YÜKSEK?

Milyonlarca testin yapıldığı İtalya'daki ölüm oranının yaklaşık yüzde 4 olmasıyla soru işareti yaratıyor. İtalya özelinde uzmanlar öncelikle, ülkenin Avrupa'nın en yaşlı nüfusuna sahip olmasına ve ölenlerin büyük çoğunluğunun 60 yaş üzerinde olmasına dikkat çekiyor. İtalya'daki yüksek oranın kesin nedeni bilinmese de, ülkenin test yapma stratejisinin ve kullandığı testin türünün de oranların hesaplanmasına etki edebileceği belirtiliyor.

‘GEÇ TESPİT EDİLİP YAYILINCA DOKTORLAR YETİŞEMEDİ'

İtalya ile ilgili bir diğer yorum da, ilk vakaların tespit edilmesinde geç kalınması nedeniyle virüsün yayıldığı, bunun sonucunda da belirli yerlerdeki hastanelere çok sayıda hastanın aniden akın etmesi üzerine sağlık sisteminin yetersiz kaldığı yönünde. Bu tezi savunanlar, Çin'deki salgının merkez üssü olan Wuhan'a işaret ediyor. Zira hastaların yığıldığı Wuhan kentine ölüm oranı yüzde 5.8. Ancak Çin yönetiminin daha sıkı önlemlerin aldığı ve virüsün daha az kişiye yayıldığı diğer kentlerde oran 0.7. (DIŞ HABERLER)

Sağlık Haberleri

Dubai Çikolatasının Aşırı Tüketimi Sağlık Riskleri Oluşturabilir
Çukurca Devlet Hastanesi'nde Afet Tatbikatı Gerçekleştirildi
Uzmanlardan riskli gebeliği olan anne adaylarına uyarı
Hapşırma nöbeti geçiren kadın Ankara'ya sevk edildi
Hakkari Devlet Hastanesinde kemoterapi ünitesi açıldı