Maden dağları böyle indiriliyor

Hakkari’de yüzlerce kişiye istihdam sağlayan Meskan Ölmez Madencilik, çalışmalarını zorlu bir coğrafyada sürdürüyor.

Hakkari-Çukurca karayolu üzerinde bulunan Ulgunlar köyünde 1999 yılında kurulan ancak faaliyetine 2005 yılında başlayan Meskan İsmet Ölmez Madencilik, Meskan Dağlarında zor şartlar altında maden yataklarına ulaşıyor. 250 kişinin istihdam edildiği, 30 iş makinesinin çalıştığı maden ocaklarında yılda 50 bin ton çinko madeni çıkarılarak Orta Doğu, Uzak Doğu ve Avrupa"ya ihracat ediliyor. Çalışmalar Meskan Dağlarında çok dik yamaçlı ve sarp dağlarda sürdürülürken, büyük bir maden yatağının bulunduğu kayalık bir bölgede deneyimli ateşçi Necmettin Ölmez tarafından hassasiyetle gerçekleştirilen patlama ile cevhere ulaşılıyor.

"BARIŞ SÜRECİNDE DAĞLARDA RAHATÇA DOLAŞIYORUZ"

Aslen Şanlurfalı olan Meskan Ölmez Madencilik Jeoloji Mühendisi Mehmet Işık, barış sürecinin insanların gönüllerini biraz daha hayata dair ısıttığını, bu dönemde bu dağlarda rahatça dolaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Işık, ”İnsanların özlemini çektiği bu barışın karşılıklı olarak hassasiyetle korunabilmesi ve toplumumuzun huzur bulabilmesi için çok gerekli bir şeydir. Biz de Hakkari"ye bu niyetle geldik ve artık buralarda kuş sesleri, sanayi için ham maddenin üretildiği güzel düzenlenmiş ocaklar, insanların refah seviyesini yükselten bir faaliyet alanı görmek isteriz” dedi.

Meskan Ölmez Madenciliğin sahip olduğu sahalarda jeolojik etütler yapmak için geldiğini ifade eden Ölmez, "Buralarda gerçekten metalik madenler açısından çok zengin rezervler var. Bu büyük rezervler ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. En zor zamanlarda üretim, araştırma ve sahaların ekonomiye kazandırılabilmesi amacıyla yapılan planlamalar neticesinde üretime başlamış olması buralardaki zor zamanların en güzel meyvesidir bence” şeklinde konuştu.

"HAKKARİ MADENLERİ DÜNYA ÇAPINDA İSMİNDEN SÖZ ETTİRECEKTİR"
Hakkari bölgesindeki rezervlerin ileride dünya çapında kendi isminden söz ettireceğini ifade eden Işık, çalıştıkları değişik maden ocaklarından çıkarılan 4 çeşit çinko ve kurşun madenini tanıttı. Işık, ”Ocaklarımızda dünyada sayılı maden ocaklarının arasında tenör açısından birinci sırada yer alan çinko madeni bulunmaktadır. Ocaklarımızda Akkaya masif metalik, giper karbonatlı çinko, meskan metalik çinko cevheri, meskan oksitli çinko ve Diyarbakır metalik çinko bulunmaktadır.

Ayrıca şu anda İsmet Ölmez Çinko Zenginleştirme Tesisleri montaj çalışmasının tamamlanmasının ardından yakında hizmete girecektir. Meskan Ölmez Madencilik ruhsat sahalarında yapılan jeolojik etütler neticesinde görünür çinko rezerv miktarı 5 milyon ton civarı hesaplanmış olup, ilave sondajlar ile bu rezervin 40-50 milyon tona kadar çıkabileceği tahmin edilmektedir. Meskan çinko madeninin en belirgin özelliği, sahip olduğu yüksek metalik tenördür. Dünyada bu derece yüksek tenöre sahip ve büyük miktarda üretimi yapılabilecek başka saha pek duyulmamıştır. Doğu"nun en istikrarlı büyüyen maden şirketi olarak Meskan Ölmez Madencilik Ltd. Şirketi göze çarpmaktadır” şeklinde sözlerini tamamladı. Haber: Feyzullah Taş (İHA)







Yerel Haberleri

Yüksekova'da yoğun sis etkili oldu
Derecik sınır kapısı nüfus sayımı nedeniyle 2 gün kapalı olacak
Başkale'de otomobil şarampole yuvarlandı: 3 yaralı
Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı
Hakkari-Van kara yolunda çevre temizliği