Mahkûmlar için Skype projesi

Türkiye'deki cezaevlerinde bulunan yabancı uyruklu mahkûmların ve yakınlarının görüş eziyetini hafifletmek için Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi, Skype projesi hazırladı.

Proje önümüzdeki günlerde bakanlığa sunulacak. Kabul edilirse hem mahkûmlar rahat bir nefes alacak hem de yakınları maddi külfetten kurtulacak.

 Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi (CİSST/TCPS), Türkiye'deki cezaevlerinde bulunan yabancı uyruklu hükümlü ve tutuklu mahkûmları, aileleriyle Skype yöntemiyle görüştürmek için proje hazırladı. Projenin uygulamaya geçirilmesi için Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'yle önümüzdeki günlerde görüşülecek. Proje kabul edilirse, yabancı uyruklu mahkûmlar rahat bir nefes alacak.

Ceza İnfaz Sistemleri Derneği'nin edindiği bilgilere göre, 2015 yılı itibariyle Türkiye'deki cezaevlerinde 4 bin 29 yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlü mahkûm bulunuyor. 4 bin 29 yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlünün bin 450'sinin Suriyeli (Türkiye'de 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteci yaşıyor) olduğu ifade ediliyor. Tutuklu ve hükümlü Suriyeliler arasında 77'si erkek ve 3 kadın çocuk bulunuyor.

SKYPE YÖNTEMİYLE NASIL GÖRÜŞME YAPILACAK?

Proje Sorumlusu Sosyolog Hilal Başak Demirbaş'ın verdiği bilgiye göre, Skype yöntemiyle cezaevlerinde bulunan internet ortamı üzerinden görüşme yapılacak. Bunun için de cezaevlerinde öncelikle Skype odaları oluşturulması gerekiyor. Bu sistemin cezaevlerinde altyapısı olduğunu belirten Dizer “Projenin hayata geçmesi halinde, tutuklu veya hükümlü belirli aralıkla telefona gerek duymadan görüntülü aramayla konuşabilecek. Prosedürler nedeniyle uzayan süreçleri atlayarak daha hızlı ve kolay iletişim kurabilmeleri mümkün olacaktır” dedi.

İTALYA'DA UYGULANIYOR

İtalya'da Padova Hapishanesi'nde Skype yöntemiyle yabancı uyruklu mahkûmların kendi dillerinde yakınlarıyla görüntülü görüşme yaptıklarını aktaran Demirbaş, bu tip alternatif haberleşme yöntemlerinin Türkiye hapishanelerinde de yaygınlaştırılmasının insani ve vicdanı demokratik bir hak olduğunu ifade etti.

KRB isimli Suriyeli hükümlünün Sincan 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nden, Ceza İnfaz Sistemleri Derneği'ne yazdığı mektupda dile getirdiği şu sıkıntılar da, projenin önemini ortaya koyuyor: “Suriye ile aramızda binlerce kilometre mesafe var. Ailemin gelip gitmesi çok zor. Gelseler dahi çoğu zaman prosedür gereği görüşemeden geri dönüyorlar. En küçük bir evrak yoksa görüşme yapılamıyor. Telefon görüşmesi pahalı , iki üç dakika da kesiliyor.”

Ailelerin görüşe gelmeden önce akrabalık durumları, kimlik fotokopileri ve ziyaret edecekleri akrabalarının isimlerini belge olarak Türkçeye tercüme edip, günler öncesinden Adalet Bakanlığı'na teslim etmeleri gerekiyor. Çoğu zaman bu uygulamanın günler aldığını söyleyen Proje Sorumlusu Demirbaş, Skype uygulamasına geçilmesi halinde bu ve benzeri sorunların yaşanmayacağına dikkat çekiyor.

İLERİDE TÜM MAHKÛMLARI KAPSAYABİLİR

Hilal Başak Demirbaş'ın bu konudaki değerlendirmeleri şöyle: “Tutuklu ve hükümlünün ziyaretçisinin bir hafta önceden ilgili cumhuriyet savcılığına, terör veya örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklu olanların ziyaretçilerinin ise 15 gün önceden Adalet Bakanlığı'na başvurmaları gerekiyor. Zira bu prosedür, ailelerinin Türkiye'ye gelmeleri ve konaklamaları mahpûs yakınına ağır maddi külfet getiriyor. Bunu ortadan kaldırmanın yolu Skype görüşmesidir.”

Projeyi pilot bir hapishaneden başlatmak için çalışmalarını sürdüren Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi (CİSST/TCPS), uygulamanın başlatılması için Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler, Cezaevi Komisyonu Üyeleri ve diğer sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapacak. İlerleyen aşamalar da da uygulamanın Türkiyeli hükümlü ve tutukluları kapsaması için de çalışma yapılacak. (gazeteduvar)

Dünya Haberleri

Gazze'de can kaybı 43 bin 922'ye yükseldi
İran Genelkurmay Başkanlığı: 'Helikopterde sabotaj bulgusuna rastlanılmadı'
İsrail Refah’ta çadır kampı vurdu: 40 ölü
ABD: “İran hükümeti bizden yardım istedi”
İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 28 Haziran’da yapılacak