Dünyanın en büyük yedinci ekonomisi Brezilyada eylemler onuncu günü geride bırakırken sokağa dökülenlerin sayısının iki milyona ulaşması üzerine Devlet Başkanı Dilma Rousseff harekete geçti. Rousseff, gelir eşitsizliği ve sosyal politikalardaki yetersizliğe rağmen 2014 Dünya Futbol Kupası ve 2016 Yaz Olimpiyatları gibi maliyetli altyapı yatırımları gerektiren devasa projelere ağırlık verilmesine tepkiyi iyi analiz ederek sessizliğini bozdu. Devlet televizyonundan ve radyosundan halka seslenen Rousseff, toplu taşıma sisteminin iyileştirilmesi ve tüm petrol ruhsat gelirlerinin eğitim için kullanılmasını öngören yeni bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi. Rousseff, tepki gösterilen organizasyonların masraflarının kesinlikle vergi mükelleflerine yüklenmeyeceğini öne sürdü.
Sokağa saygı
Rousseff Barışçıl gösteriler, demokrasimizi daha da güçlendirir. Ancak şiddet olaylarına hiçbir şekilde müsamaha gösteremeyiz. Barışçıl protestocuların liderleri ile bir görüşme yapacağım. Çok daha şeffaf ve hataya çok daha duyarlı kurumlar istiyorum diyorum. 1964 ila 1985 yılları arasında Brezilyayı yöneten askeri cuntaya karşı gerilla mücadelesi yürüten, 3 yıl hapis yatan ve işkence gören Rousseff sokaklardaki gençlerle empati kurarak Benim neslim, sokakların sesinin duyulabilmesi için büyük mücadele vermişti. Aramızdan birçoğu hapishanelere gönderildi, işkence gördü ve hatta hayatını kaybetti. Biz, liderler olarak sokakların sesini duymak ve saygı göstermek zorundayız. Ancak bu seslere ortalığı karıştırmaya çalışan bazı grupların gürültüsünün karışmasına da izin veremeyiz ifadelerini kullandı.
Biber gazı öldürdü
İsyanın kıvılcımı olan Sao Pauloda otobüs bileti fiyatlarına 0.20 reallik (17 kuruş) zam geri alınsa da Brezilya halkı gösterileri sonlandırmadı. Sao Pauloda önceki geceki gösterilerde 54 yaşındaki sosyal hizmetler çalışanı Cleonice Vieira de Moraes gösteriler sırasında yoğun biber gazına maruz kalarak kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti. Göstericilere karşı polis şiddeti nedeniyle 18 yaşındaki bir genç hayatını kaybetmiş; onlarca gazeteci de plastik mermilerle yaralanmıştı.