Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Libya'da General Halife Hafter güçlerine Rus güvenlik şirketi Wagner aracılığıyla askeri destek verdiği iddialarını reddetti. Putin, “Orada savaşan Rus vatandaşları varsa bile, Rusya hükümetinin çıkarlarını temsil etmiyorlar” dedi.
‘HER SAVAŞTA PARALI ASKERLER VARDIR'
Libya'da Trablus hükümetine destek veren Türkiye'de yoğun bir tartışmaya yol açmış ‘Wagner' meselesi, Putin'e Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısında soruldu. “Orada savaşan Rus vatandaşları varsa bile, Rusya hükümetinin çıkarlarını temsil etmiyorlar” yanıtını veren Putin, “Ve, paralarını Rus hükümetinden almıyorlar” diye ekledi. Putin'in, “Her savaşta paralı askerler vardır” demesi de dikkat çekti.
MERKEL: BARIŞ KONFERANSI İÇİN DAVETİYE GÖNDERMEYE BAŞLAYACAĞIZ
Putin ve Merkel ortak basın toplantısında, Libya'da ateşkesin önemini vurguladı. Rus lider, uzun zamandır Berlin'de yapılması planlanan barış konferansının ‘artık vaktinin geldiğini' söylerken, Merkel de Almanya'nın kısa süre içinde bu toplantı için davetiye göndermeye başlayacağını açıkladı.
ATEŞKES DEVREDE
Libya'da gelinen noktada, Türkiye ve Rusya'nın hafta içinde yaptığı ateşkes çağrısı karşılık bulmuş durumda. Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çarşamba günkü ortak ateşkes çağrısı, Trablus'a doğru hızla ilerleyen Hafter güçlerinden de dün gece kabul gördü. Böylece taraflar 12 Ocak (bugün) 00.00'da ateşkes ilan etmiş oldu.
Libya'da Rus paralı askerlerinin Hafter saflarında savaştığı iddiası ilk olarak, Trablus hükümeti tarafından ortaya atılmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Putin'in yakın bir dostunun sahibi olduğu Wagner şirketinin Libya'da 2 bin paralı askerinin bulunduğunu söylemişti. Rus devletiyse bu iddiaları reddetmişti.
NE OLMUŞTU?
Petrol zengini bir aşiretler ülkesi olan Libya, 41 yıllık Muammer Kaddafi diktatörlüğünün 2011'de devrilmesinden bu yana istikrar bulabilmiş değil. Trablus'taki BM destekli hükümet birlik sağlayamazken, doğudaki hükümeti destekleyen Hafter'in çoğu eski Libya askeri olan ordusu nisan ayında Trablus'a savaş açtı.
Mısır ve Birleşik Arap Emirleri'nden destek alan Hafter'in taaruzu büyük ölçüde yavaşlasa da, taraflar karşılıklı olarak silahlanırken gerilim de son günlerde yeniden tırmanmaya başladı. Son olarak Türkiye'nin Trablus hükümetiyle imzaladığı deniz sınırı anlaşması da gerilim yarattı. Hafter'in Rus paralı askerlerince de desteklendiği iddiası ise Kremlin tarafından doğrulanmış değil. (DIŞ HABERLER)