Bursa Renault'da hakları için eylem yapan işçilerin işten atılması sonrası dün fabrikada üretim durduran işçilerin eylemi sürüyor.
Renault'ta asgari ücrete gelen zam oranının kendi maaşlarına da yansıtılması ve seçim hakkı tanınmasını için dün sabah başlayan üretimi durdurma eylemi sonrasında 10 işçi sabah vardiyasında işten atıldı.
Renault'ta 10 işçinin işine son verilmesiyle başlayan direniş sürüyor.
Bu sabah vardiyaya giren çalışanlar, işten çıkarılan arkadaşlarına destek amacıyla üretime başlamadı.
Birleşik Metal-İş Sendikası ise fabrikadaki durumu, “Onurlu yiğit Renault işçileri arkadaşlarını yalınız bırakmayacaklarını ilan ettiler. Renault Bursa Fabrikası'nda üretim durdu” mesajıyla kamuoyuna duyurdu.
İşçilerin bir bölümünün Türk Metal Sendikası'ndan ayrılmasını ardından gündeme gelen ‘Sosyal Diyalog Komitesi' seçimlerinin bugün yapılması planlanıyordu. Ancak fabrika yönetimi seçimleri iptal etti. Ardında da dünden itibaren 16.00-24.00, 24.00-08.00 ve 08.00-16.00 vardiyaları arıza sebebiyle iptal edildi.
İkisi sendika temsilcisi 10 işçiye, sabah saatlerinde işten çıkartıldıkları haber verildi. Gece vardiyasına gelen işçiler fabrika önünde ve içinde direnişe başladı.
Bunun üzerine, işten çıkartılan 10 işçi ile diğer mesai arkadaşları, Birleşik Metal Sendikası'nın 5 Mayıs Şubesi önünde toplanarak işten çıkartılmalara tepki gösterdi. İşçiler, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” şeklinde slogan attı.
Birleşik Metal-iş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 10 işçinin işten çıkartılması ile işyerinde istenen barış ve huzur ortamının sağlanamayacağı uyarısında bulunarak, “Biz, Renault işvereninin aklı selim bir şekilde attığı bu yanlış adımdan vazgeçmesini istiyoruz. Bu yanlış adımın ortaya çıkmasının nedeni de şuan ki Çalışma Bakanı ve diğer bürokratik yapıların Renault üzerinde bir baskı ortaya çıkartmasından kaynaklanıyor” dedi.İMC