Çin ve Moğolistan'da hıyarcıklı (bubonik) veba vakalarının görülmesi üzerine, Rusya sınırlarında dağ sıçanı avını engellemek için önlemler sıkılaştırıldı. Kazakistan, Çin ve Moğolistan'la sınırı olan Altay bölgesindeki Rus yetkililer, dağ sıçanı avını engellemek ve halkı tehlikeler konusunda uyarmak üzere devriyelerin başlatıldığını açıkladı.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) halk sağlığı yetkilileri, Çin ve Moğolistan'da görülen vakaların bölge halkı için henüz tehdit oluşturmadığını söyledi.
Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde pazar günü bir kişinin hıyarcıklı veba şüphesiyle tedavi altına alınması, günümüzde antibiyotikle tedavi edilebilen fakat geçmişte milyonlarca insanın ölümüne neden olan hastalıkla ilgili endişeleri artırmıştı. Moğolistan'ın batısındaki Hovd kentinde de geçen hafta dağ sıçanı yediği belirtilen iki kişi yine hıyarcıklı veba şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Yeni vakaların tespit edilmesiyle beraber, bölgede dağ sıçanı avı yasaklandı ve halktan ölü ya da hasta hayvanlara rastlamaları halinde yerel makamlara durumu bildirmeleri istendi.
Tedavi edilmezse ölümcül olan vebaya çoğunlukla kemirgenlerde bulunan hayvansal bir bakteri neden oluyor. Dağ sıçanı ise hıyarcıklı veba taşıyıcısı olarak bilinen bir tür. Moğol kültüründe çiğ dağ sıçanı eti ve böbreğinin hastalıklara karşı iyi geldiğine inanıldığı belirtiliyor.
2010-2015 yıllar arasında dünya çapında 3 bin 248 veba vakası kaydedildi ve 584 kişi veba nedeniyle öldü. (BBC Türkçe)