ABD, Fransa ve İngiltere, kanıtlanmamış kimyasal silah kullanımını gerekçe göstererek Suriye'yi hedef almalarının bir gün sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi nezdinde yeni bir girişim başlattı. ‘Üçlü ittifak', kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırmanın yürütülmesi için yeni bir karar tasarısı sundu.
Ancak tasarıda, saldırının ‘kim tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi'nin istenmesi nedeniyle Rusya'nın bir kez daha veto hakkını kullanması bekleniyor. Zira Moskova, hava saldırıları öncesinde Konsey'e sunulan benzer bir tasarıyı da, kimyasal saldırının sorumlularının tespit edilmesi yetkisinin Güvenlik Konseyi'nde olması gerektiği gerekçesiyle veto etmişti.
YENİ TASARIDA NE VAR?
BBC Türkçe'nin aktardığına göre;
- Tasarıda, Şam yakınlarındaki Duma bölgesine yönelik kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırma yürütülmesi çağrısı yinelendi;
- İnsani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaştırılması, ateşkesin yürürlüğe sokulması ve Suriye'nin BM nezdindeki barış görüşmelerine katılması için çağrısı yapılıyor;
- Düzenlendiği öne sürülen kimyasal saldırı ile ilgili ayrıntıların ortaya çıkarılması ve kim tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi isteniyor.
- Yeni tasarıya göre, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden Suriye'nin kimyasal silah stoklarıyla ilgili bilgileri tam olarak paylaşıp paylaşmadığıyla ilgili değerlendirmesini 30 gün içinde sunması isteniyor.
NE OLMUŞTU?
Suriye'nin başkenti Şam'ın Duma bölgesini kontrol altında tutan cihatçı gruplar ve bu örgütlere yakın yardım kuruluşları, geçen pazar günü ordunun kimyasal silahla saldırı düzenlediğini ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürmüştü. Suriye hükümeti kimyasal saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları reddederken, Rusya ise kendi ekiplerinin yaptığı incelemelerde kimyasal saldırı düzenlendiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını açıkladı.
OPCW İNCELEYECEK
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) bağlı heyetler, perşembe ve cuma günleri Suriye'ye gitti. OPCW, heyetlerinin çalışmalarına başlamasının beklendiği Cumartesi günü ise İngiltere, Fransa ve ABD ortak düzenledikleri hava operasyonuyla Suriye'deki bazı hedefleri vurdu.
Tasarıyla ilgili müzakerelerin pazartesi günü başlaması öngörülüyor. Ancak tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı ise henüz netlik kazanmadı.
ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye'deki bazı askeri hedeflere yönelik hava saldırısının ardından Rusya bu operasyonu kınayan bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sundu ancak bu tasarı reddedildi.