Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, muhalefet ve hükümet arasında yapılacak olan Suriye görüşmelerinin Cenevre'de 29 Ocak'ta yapılacağını açıklamıştı.
Mistura, müzakerelerin geniş çaplı ateşkes, IŞİD'in durdurulması ve yardımın artırılması konularına odaklanacağını ve davetiyelerin yarın (bugün) gönderileceğini söylemişti.
Sputnik'te yer alan haber göre, Türkiye'nin müzakerelerde yer almasını istemediği PYD Eş Başkanı Salih Müslim de, dün akşam Staffan De Mistura'nın isteği üzerine, görüşmelerin yapılacağı İsviçre'nin Cenevre kentine gitti.
Müslim'in, Mistura tarafından telefonla aranarak, Cenevre'deki toplantıların gidişatı hakkında konuşmak ve planlama yapmak üzere kente davet edildiğini, yazılı davetiyenin de yüz yüze görüşmelerde verileceğini belirtti.
Müslim'in Cenevre'de konaklayacağı yerin de yine BM heyeti tarafından ayarlandığı belirtildi.
Cenevre görüşmeleri
Suriye'de beşinci yılına giren savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış, ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti.
22 Ocak 2014'te düzenlenen Cenevre- 2 Konferansı'ndan da istenilen sonuç elde edilememişti.
14 Kasım 2015'teki Viyana görüşmelerinde, Suriyelilerin önderliğinde, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması, 18 ay içinde seçim yapılması ve BM denetiminde kimin terörist, kimin muhalif olduğunun belirlenmesi konularında uzlaşmaya varılmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye savaşının çözümüne ilişkin Cenevre'deki toplantının iptaline ilişkin “YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır” dedi.
25 Ocak'ta Cenevre'de toplantı yapılması planlanıyordu; ancak toplantı ertelendi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının iptaline ilişkin “YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır” demişti.İMC