Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Op. Dr. Baran Bari İlhan, lazer teknikleri ile gözlüksüz tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini belirterek, “Burada yaşı biraz daha ilerlemiş olan hastalarımızda kataraktla beraber Multifokal (çok odaklı) lens dediğimiz hem yakını hem uzağı hem de orta mesafeyi bir arada gösteren ve kişinin ameliyat olmasını gerektirmeyen bir durum söz konusudur. Burada genel anestezi vermeden veya herhangi bir iğne yapmadan damla damlatarak, gözü uyuşturuyoruz. Ortalama 10 ile 15 dakika arasında süren bir operasyonla aynı gün hastalarımızı taburcu edebiliyoruz” dedi.
Multifokal lenslerde özel bir madde sayesinde hastaların sarınokta hastalığından da korunduğunu anlatan Dr. İlhan, “Özellikle katarak hastalarında 40-45 yaş sonrasında uzağı görememenin yanında yakını da görememe de başlamaktadır. Bu da iki gözlük kullanılmasını gerektirebilmektedir. Bu durum insanların günlük yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu mercekleri taktığınızda yakını da uzağı da gençliğinizdeki yıllarda olduğu gibi görebiliyorsunuz. Daha önce iki odaklı olan bu lensler, şimdi üç odaklıdır. Yakın, orta ve uzak mesafe şeklinde tek mercekle gözlük kullanmadan rahat bir şekilde yaşamlarını devam ettirebileceklerdir” diye konuştu.
“Uygun olan hastalarda çok net sonuç alabiliyoruz”
Dr. Baran Bari İlhan, şöyle devam etti: “ Burada önemli olan bir husus da bu tedavi yöntemi her göze yapılabilen bir operasyon değildir. Uygun olan hastalarda çok net sonuç alabildiğimiz bir uygulamadır. Bugüne kadar da bu uygulamayı gayet başarılı bir şekilde hastalarımıza uygulamaktayız. Bu noktada da Van'da öncülük etmekteyiz.”
Geçmişte kataraktın sertleşmesinin beklendiğini hatırlatan İlhan, görme oranı yüzde 60'ın altında olan her hastaya yapılan detaylı taktiklerin ardından bu uygulamanın yapılabildiğini aktardı. (iha)