Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemenin ardından yürürlüğe giren yeni Basın Kartı Yönetmeliği'ni hukuksuz olduğu gerekçesiyle kabul etmediklerini belirterek, Basın Kartları Komisyonu'ndan çekildiklerini açıkladı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Cağaloğlu'ndaki merkezinde düzenlenen basın toplantısına Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu katıldı.
‘Meslek örgütlerinden habersiz yapıldı'
Toplantıda konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Basın Kartı Yönetmeliği'nin sürekli değiştiğini ancak, ilk defa gazeteci meslek örgütlerinden habersiz değişlik yapıldığını söyledi.
Olcayto, yeni yönetmelikte tek yanlı ve gazetecileri devlet güdümüne koyan yanlarının olduğunu ifade ederek, henüz bir hükümet ortada yokken bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin düşündürücü olduğunu söyledi. Olcayto, bu kararın muhalif kesimlerin özgürce basın kartının alınmasını engellediğini kaydederek, değişikliğin hukuksuz bir karar olduğunu ifade etti.
‘Basın kartını devlet güdümüne soktu'
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ise Basın Kartları Komisyonu'nda Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın üç temsil hakkının bire düşürüldüğünü söyledi.
Bu yönetmeliğin değiştirilmesinin tek nedeninin Anadolu Ajansı'ndaki hukuksuzlukların gündeme gelmemesi olduğunu belirten Güç, 96 kişinin sürekli basın kartını alamadığını ifade ederek, bu kartlarını alamayanların hukuksal mücadele vermesi gerektiğini ifade etti. Güç, basın kartlarının devlet güdümüne girdiğini belirtti.
‘Rejim değişikliğiyle uyumlu bir düzenleme'
Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel ise, son yönetmelikle ortaya çıkan durum rejimin değişmesi ile uyumlu bir değişiklik olduğunu söyledi.
Gürsel, “Merkezi karar alma yetkisine bırakılıyor. bu dışlayıcı kurumlaşmaya bağlı olarak, siyasi ayrımcılık ortaya çıkıyor. Siyasi, ideolojik ne olduğunu bilmediğimiz bir kısım değerlendirmeler karşımıza çıkacaktır. İktidarın hoşuna gitmeyen basın yayınları çalışanlarına sarı basın kartının verilmemesi anlamı taşıyor” dedi.
Gürsel, Sarı basın kartı olmayan gazetecinin toplumsal olayları izlemesinin de engellendiğini söyledi. Gürsel, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a sarı basın kartının verilmesine tepki göstererek, “Yalçın Akdoğan'ın sarı basın kartı alması beni hiç düşündürmüyor. Onlar yandaş meydanın asıl genel yayın müdürleridir, sansürü kendilerinde hak gören kişilerdir” dedi.
‘Bardağı taşıran son damla'
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da “Hükümet kendi çıkarlarına uygun olduğu zaman gazetecileri bir araya getirmesini biliyor, ama bu karar ise yangından mal kaçırır gibi alınması ise anti demokratik bir uygulamadır. Bu yönetmelik siyasi olarak sıklıkla karşı karşıya gelen sorunları derinleştireceklerdir. Hükümetin bu değişikliği yapması bardağı taşıran son damla oluyor” dedi.
Dava açılacak
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ise basın örgütleri tarafından hazırlanan basın açıklamasını okudu.
Güneş, Basın Kartı Yönetmeliği'nin hiçbir meslek örgütüne danışılmadan alelacele Resmi Gazete'de yayınlanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, bu uygulamanın basını vesayet altına almanın yeni bir örneği olduğu belirtildi.
Güneş, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün hukuki istikrarı zedelediği ve buna uymadığını, objektif düzenlemeden uzaklaştığını, hukuka uygun olan uygulamayı sağlamadığını, haklı bir neden olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamalarından vazgeçtiğini ve düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı davrandığı söyledi.
Güneş, 13 kişilik Basın Kartları Komisyonu'nda meslek örgütlerin daha önce 8 üye ile temsil edildiğini ancak yeni oluşturulan 15 kişilik komisyonda bu temsiliyetin 5'e düşürüldüğünü söyledi.
Güneş, gazeteci meslek örgütlerine hukuksuzca dayatılan bu uygulamayı kabul etmeyeceklerini ifade ederek, TGS ve TGC olarak Basın Kartları Komisyonu'ndan çekildiklerini yeni yönetmeliğin iptali için dava açacaklarını söyledi./imc