Türkiye'nin yıllık ihracat rakamları belli oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2018 yılı ihracat rakamlarının yüzde 7.1'lik artışla 168,1 milyar olarak gerçekleştiğini ve bunun Cumhuriyet rekoru olduğunu söyledi. Pekcan, 2018'de ithalatın ise yüzde 4,6 azalışla 223,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Yükselen döviz kurunun, TL üzerinden fiyatlanan ihraç ürünlerinin döviz cinsinden maliyetini düşürmesi bu rakamda önemli rol oynadı. Bu durum, TL'nin döviz kuru karşısındaki kayıplarını kısmen karşıladığı aralık ayı rakamlarına da yansıdı. Nihayetinde ekimde 15,7 milyar dolar olan ihracat, kasım ayında da 15,5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, aralık ayında 13,9 milyar dolara geriledi.
TL'nin 2018 yılında yaşadığı erime tabloya şöyle yansıdı:
Aynı dönemlerde ithalat da sırasıyla 16,2 milyar dolar, 16,18 milyar dolar ve 16,57 milyar dolar olarak gerçekleşti.
AKÇAY: TL'DEKİ SERT DEĞER KAYBININ SONUCU
Ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay, mevcut ekonomik kriz ortamında ihracatın artmasının şaşırtıcı değil, aksine beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, “Geçmişteki örneklere de bakıldığında döviz kurlarındaki artışı takiben ihracat artışı yaşandığını görüyoruz. Geçen yıl içinde Türkiye'de bir teknolojik devrim yaşanmadığına göre ihracat artışının nedeninin TL'deki sert değer kaybı olduğunu vurgulamak gerekiyor. Bir anlamda krizin yan etkisi olarak görülebilir. Ancak bu sürdürülebilir bir yol değil” yorumunda bulundu.
GÜNGEN: NORMAL OLMAYAN İHRACAT FİYATINDAKİ HIZLI DÜŞÜŞ
Dr. Ali Rıza Güngen de, ‘rekor ihracat'ı TL'deki rekor değer kaybına bağladı. Güngen, ihracat rakamlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“İhracatın rekor kırması, Türk Lirasının rekor değer kaybı yaşadığı bir yılda normal karşılanmalı. Normal olmayan ihracatın kilogram başına olan fiyatında hızlı bir düşüşün gerçekleşmesi. 2017 yılında 1,28 dolardan, 2018 yılında ağustos-kasım arası ortalama 1,23 dolara inmiş. Geçen yıllara göre hızlı düşüş ve teknoloji yoğun malların ihracattaki sınırlı payı, Erdoğan yönetiminin dillendirdiği katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda herhangi bir ilerlemenin olmadığını gösteriyor.
Ticaret Bakanı'nın odak ülke olarak dile getirdiği ülkeler ihracatın hızla arttığı ülkeler, ancak örneğin Hindistan gibi ülkelerden yapılan ithalat da hızla artıyor. Bu ve benzeri ülkelerden yapılan ithalatın daha fazla artmamasının nedeni ise Türkiye'deki mevcut ekonomik daralma.
İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 75'e yükselmesi konusuna gelirsek, Türkiye ekonomisinde yapısal bir dönüşüm olsaydı anlamlı bir gösterge olurdu. Ancak bu karşılama oranının daha önce 1994, 2001 ve 2009'da yakalandığını hatırlatmak gerekli. Türkiye ekonomisinin resesyonu nedeniyle dış ticaret verilerinde bir düzelme görünüyor. Ekonomi küçülürken, ticaret açığı azalıyor.”
EN ÇOK İHRACAT ALMANYA, İNGİLTERE VE İTALYA'YA
Ticaret Bakanı Pekcan, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, şu değerlendirmede bulundu:
– 2018 yılında ithalatımız yüzde 4,6 düşüşle 223,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 2018 yılında bir önceki yıla göre 8,2 puan artışla yüzde 75,3 olarak gerçekleşti.
– 2018'de ihracat yüzde 7,1 artışla 168,1 milyar dolar oldu. 2018 yılında en fazla ihracat yaptığımız ilk üç ülke sırasıyla; Almanya, İngiltere, İtalya olmuştur. AB'ye ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 13.7 artışla 84.1 milyar dolar olarak gerçeklemiş olup, 2018 yılı ihracat rakamımızın yüzde 50'sidir.
– Bakanlık olarak güçlü ticari ilişkilerimizi devam ettirmeyi potansiyel pazarlara erişmeyi ihmal etmiyoruz. Örneğin hedef pazar olarak belirlediğimiz Afrika kıtasına ihracatımız 2018 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 24 artış göstermiştir. Latin Amerika ülkelerine ihracatımız yüzde 35.6 artış göstermiştir.
– Odak ülke olarak işaret ettiğimiz Meksika'ya yüzde 36, Hindistan'a ihracatımız yüzde 48 oranında artış göstermiştir. 2018 yılı ithalat rakamlarına gelince çok önemli gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Yüzde 4,6 düşüşle, 223.1 milyar dolarak gerçekleşmiştir. İhracatımızın ithalatını karşılama oranı yüzde 75.3 olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır.