ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Samantha Power, Türkiye'nin Musul'un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına asker konuşlandırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun asker sevkiyatının iki ülke arasındaki anlaşma gereği yapıldığı sözlerini hatırlatan Power, “Irak'ta bizim de yaptığımız gibi tüm ülkelerin Irak hükümeti ile koordineli ve hükümetin rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, Irak ile Türkiye arasında yaşanan asker sevkiyatı krizinde Amerika'nın nerede durduğu sorusu üzerine Power, iki ülke başkentine siyasi diyalog çağrısı yaptığını dile getirdi.
Power, “Irak hükümetinin izni ile hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türk askerlerinin ilk görevlendirilmesi anladığımız kadarı ile Irak hükümeti ile müzakere halinde gerçekleşmiş. Ek görevlendirmenin de aynı şekilde olmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye askerinin görevlendirilmesi ile ilgili Irak hükümetinin gerekli ayrıntıyı bilmesi gerektiğini dile getiren Power, aynı şekilde Bağdat'ın, sevk edilen askerleri görebilmesinin de gerekli olduğunu söyledi.
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin Suriye'deki barış görüşmelerine etkisinin sorulması üzerine ise Power, Viyana sürecinin devam ettirilmesi gerektiğinin belirterek, “Viyana sürecinin etkili olabilmesi için bölgedeki tüm ülkelerin bir araya gelmesi çok önemli” dedi.
BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine öğleden sonraki toplantısında Türkiye'nin Irak ile Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin kapalı bir oturum gerçekleştirecek.
Ne olmuştu?
Türkiye, 5 Aralık günü, Siirt 3. Komando Tugayı'ndan askerler ve 25 tank IŞİD kontrolündeki Musul'un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına göndermişti.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Başika'da TSK askerleri peşmerge güçlerine bir yıldır eğitim verdiği kamp, askeri üsse dönüştürülmüştü.
Musul'a gönderilen asker sayısı BBC'ye göre; 100, Anadolu Ajansı'na (AA) göre 150, Milliyet'e göre 1200, Hürriyet'e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.
Türkiye'nin Irak'a asker göndermesine, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tepki göstermiş ve “egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti.
İbadi'nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada ise “Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verilmişti.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ise üssün eğitim kampı olduğunu söylemişti.
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, “Bizim bildiğimiz Türkiye ve Irak'ın, Musul'un çevresine konuşlanan Türk askerleri konusunda, daha önce anlaştığı yönündedir” demişti.
Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Türkiye'ye verilen 48 saatlik mühletin dolmasından sonra yazılı bir açıklama yaparak, “NATO, Türkiye'nin askerlerini Irak topraklarından çekmesi için otoritesini kullanmalı” dedi.
ABD de Türkiye askerinin Musul'a gitmesiyle ilgili, Irak hükümetinin rızası olmadan ülke içine asker konuşlandırılmasını desteklemediklerini açıklamıştı./imc