Ankara 12'nci İdare Mahkemesi, uçaklarda Kürtçe anons yapılması yönündeki talebi reddetti.
Diyarbakır Barosu avukatlarından Mahsuni Karaman, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurarak, hava meydanlarında ve uçaklarda Kürtçe anons ve bilgilendirme yapılması için düzenleme yapılmasını istemişti.
Avukat Karaman dilekçesinde, Diyarbakır hava meydanından yapılacak tüm yönlendirme, bilgilendirme, uyarı, ikaz ve anonslar ile gerek Diyarbakır ilinden diğer illere yapılan ve gerekse diğer illerden Diyarbakır iline yapılan uçak seferleri ile ilgili uçuş öncesi, uçuş sırasında ve sonrasında yapılan tüm yönlendirme, bilgilendirme, uyarı, ikaz ve anonsların Kürtçe dilinde de yapılmasının sağlanması için gereken tüm tedbir ve imkanların, (işlem ve eylemlerin) alınmasının talep etmişti.
Mahkemenin savunma istediği DHMİ'nin avukatı uçaklardaki anonsların, ‘Uçuş Bilgi, Anons ve Danışma Hizmetleri İşletme Talimatı' gereğince Türkçe ve İngilizce yapıldığını belirtti.
Belirtilen diller dışında anons yapılmasının karmaşaya sebebiyet vereceğini savunan avukat, işlemin hukuka uygun olduğunu söyleyerek davanın reddedilmesini istedi.
‘Sivil havacılıkta kullanılabilecek diller arasında değil'
Tarafların görüşlerini aldıktan sonra dosyayı karara bağlayan mahkeme, Kürtçe'nin sivil havacılıkta kullanılabilecek diller arasında sayılmadığını belirterek, uçaklarda Kürtçe anons yapılması talebinin reddine karar verdi.
Kararın gerekçesini açıklayan mahkeme, Anayasa'ya göre devletin dilinin Türkçe olduğunu belirterek, Türkiye'nin 1945 yılında taraf olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesine göre sivil havacılıkta kullanılacak resmi dillerin İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça ve Çince olduğunu vurguladı. Mahkeme, Uçuş, Bilgi, Anons ve Danışma Hizmetleri İşletme Talimatı'nda da anonsların Türkçe ve İngilizce yapılacağı kuralına yer verildiğini belirtti.
Yargı kararıyla zorlanamaz
Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi ve iç hukuktaki mevzuat hükümlerine göre havacılık alanında tüm anons, bilgilendirme, yönlendirme ve ikazların Türkçe ve İngilizce yapılacağı belirtilen kararda, ihtiyaca göre Fransızca, İspanyonca, Rusça, Arapça ve Çince'nin kullanıldığı belirtildi.
Kürtçe dilinin sivil havacılık alanında kullanılabilecek diller arasında sayılmadığını sabunan mahkeme aksine bir durumun yargı kararıyla zorlamayacağını belirterek şu ifadelere yer verildi:
“Sessiz terminal projesi kapsamında terminal içerisinde sözlü ifadelerden çok görsel ve yazılı ifadelerin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla bir başka dilin kullanılmayacak olmasının da hukuken haklı ve kabul edilebilir bir durum olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle yapılan başvurunun reddine ilişkin tesis edilen işlemde bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”İMC