MUSA DÜZENCİ / YÜKSEKOVAGÜNDEM
YÜKSEKOVA - Beslenme ve Diyet Uzmanı Beritan Babalitaş, Ramazanda uzun saatler oruç tuttuktan sonra bayramda öğün sayısının artması ve kişide aşırı yeme isteğine karşı dikkat edilmesi gerektiğine değindi. Babalitaş, “Öncelikle ramazanda az öğün sayısı ve beslenme düzenindeki değişikliklerden sonra bayramda öğün sayısının artması ve kişide aşırı yeme isteği doğabilir. Bundan dolayı hazımsızlık, mide ve bağırsak problemleri ile karşılaşabiliriz. Oruç bitti artık yiyebilirim düşüncesiyle her öğün her istediğimizi yemek veya diyetteyim düşüncesiyle her şeyi geri çevirmek yerine öğünleri alternatifler ile dengelemeye çalışmak en güzeli olacaktır” dedi.
Kahvaltıda hamur işinden uzak durulmalı
16 saat oruçlu kalmaya alışan vücudun tekrar yeme alışkanlıklarına geçmesi hemen mümkün olmayabilir. Bu sürecin en hızlı ve sağlıklı olması için kahvaltının önemini vurgulayan Babalitaş. “Çiğ sebzeler, az tuzlu beyaz peynir, haşlanmış yumurta ve tam buğday ekmeği içeren hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve kızartma, kavurma, hamur işi, şekerden uzak durulmalıdır" Sütlü tatlılar tercih edilmesi veya az miktarda şerbetli tatlı tüketip ardından gelen öğünlerde sebze ağırlıklı beslenmesi gerektiğini belirtti.
Kronik hastalar daha dikkatli olmalı
Özellikle diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olanlar bayram süresince de diyetlerine uymaya özen göstermesi ve ramazanda azalan sıvı tüketimini yerine getirmek için en az 2-2.5 litre su tüketmesi gerektiğini söyleyen Babalitaş, “Gazlı ve şekerli içecekler yerine maden suyu, şekersiz komposto ya da şekersiz çay, kahve tercih edilmesi gerekir. Yediklerimizi dengelemek adına da evde veya dışarıda 1 saatlik egzersizler yapılmalıdır” şeklinde konuştu. Son olarak Babalitaş tüm Yüksekova halkının Ramazan Bayramının kutladı.