Vanda 23 Ekim 2011de meydana gelen deprem 604 can aldı, 4 bin 152 kişiyi de yaraladı. Mucizelerin de yaşandığı depremin ardından bölgede sarsıntılar yaşanmaya başladı. Van, önceki gün de 4.6 büyüklüğündeki depremi yaşadı. Peki bu sarsıntılar neden kaynaklanıyor? STAR, deprem profesörü Ahmet Ercana sarsıntıların nedenini sordu. Ercan, Van Gölünde hem kırıklar hareketli hem de yeni yanardağ oluşuyor. Bu nedenle Van, Muş, Bitlis, Hakkari 7lik deprem için tetikte olmalı. Bölgede fay hareketleri dışında başka yerkabuğu hareketleri de var dedi.
En kalın yer kabuğuna sahip
Doğu Anadolunun gerginliğini atamadığını ifade eden Prof. Ahmet Ercan, Vanın 150-200 kilometre çapı içinde 7.2 büyüklüğünde deprem olursa şaşırmayacağım. Kuşkulandığım Malazgirt kırığı idi. Bir de Hakkari var. Hakkaride 5.6 oldu fakat büyük deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Bingöl kırığının, Muş, Bitlis, Hakkariden İrana bağlandığını söylemiştim. Son deprem de bunun kanıtlarıdır. Bu bölgenin hem güney doğusunda Hakkaride bir şeyler olabilir. Bitlis, Muş, Varto, Karlıova arası gergin. Vanlılar depremden çok korkuyorlar ama onlara kötü bir haberim var. Van Gölü çevresi 46 kilometre kalınlıkla Türkiyenin en kalın yer kabuğuna sahip bölgesi aynı zamanda bu göl çevresindeki yanardağlarla oluşmuş Karbonatlı suların çıkması da yüzeryuvar dediğimiz aşağıdaki magma ile Van Gölünün kırıklarla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Biz, son jeofizik araştırmalarda Van Gölü içinde yeni bir yanardağ oluşumunu gözlemledik. Bunun yarattığı bir gerginlik de var. Hem fay haltları hem de yanardağ oluşumu Vanı tetikliyor diye konuştu.
DEPREMDEN DAHA TEHLİKELİ
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölünün altında yeni yanardağ hareketliliği gözleniyor. Uzmanlar, bu hareketliliğin depremden daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. Prof. Ahmet Ercan, Vanın 200 kilometrelik çevresinde ve Çukurova Bölgesinde büyük bir deprem beklendiğini söylüyor. Çukurovanın zaten depremlerle oluştuğunu belirten Ercan, Bugünlerde Kıbrıs yayı ile Güney Ege yayı çok etkin dedi.
Star