Dünyada meydana gelen iklim değişikliği, son yıllarda Türkiye’de de ektisini gösteriyor. Küresel ısınmanın etkisiyle susuzluk ve kuraklık sorunu oldukça şiddetli yaşanıyor. Bugünlerde önemli su havzaları, barajlar ve göller kuraklıktan dolayı çekilmeye başlıyor. Van’da da yağışsız geçen günler, göllerdeki su seviyesinin çekilmesine yol açıyor. Başta Van Gölü olmak üzere Zernek Barajı, Akgöl, Değirmi Göleti, Zilan Deresi tamamen kuruma tehlikeyle karşı karşıya. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından düzenlenen ‘Dünya Turnuvası’ adlı çevrim içi fotoğraf yarışmasında birinci olan Van Gölü’nün kirliliği güzelliğine gölge düşürüyor. Van Gölü’nde bir yandan çekilme yaşanırken diğer taraftan ise hızla kirleniyor. Göle, derelerden dökülen pislikler ve kanalizasyon atıkları tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.
Ali Kalçık küresel ısınmasının etkisiyle kendini gösteren kuraklık Van’daki göllerin çekilmesine sebep oluyor. Bir bir çekilmeye başlayan göller, barajlar, göletler tehlikeyi gözler önüne seriyor. Kuraklığa ve kirliliğe dikkat çeken Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ali Kalçık, tehlikenin ileri boyutta olduğunu açıklıyor. Kalçık, ‘’İlimizin ve dünyanın en temel sorunu kuraklıktır. Kurak bir yerde savaş, katliam olunca belki yüzbinlerce insan ölebilir ama kuraklık, milyonlarca canlının yok olmasıdır. Ekolojik dengenin bozulmasıdır. Bölgedeki bütün hayvan popülasyonunun değişmesidir. Bu bir vahşettir. Bu vahşete insanlar sebep oldu. Denizlerin, suların kirletilmesi, fosil yakıtlardan kaynaklı böyle bir vahşeti yaşıyoruz. Zaten daha önce çevre bilimcilerin aldıkları bir karar var. Yaptıkları bir tespit var. Eğer dünyanın bu gidişatına bir çözüm bulunmazsa biz felaketlerle karşı karşıya kalacağız. Buzulların, kutupların eriyeceği, suların kabaracağı, ciddi derecede rüzgârların olacağı, kuraklık söylemlerinin tespitlerinin yapıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Bugün, sadece kapitalist anlayışla, ticari amaçla bakılan dünyanın döngüsüne böylesi bir soruna cevap bulunması hepimizin felaketi olacak’’ diye konuştu.
‘’En temel sorun fosil yakıtlardır. Başta doğalgaz, petrol ürünleri, kömür… Doğanın yer altında gizlediklerinin yer altında kalması gerekiyor. Bunun için bütün ihtişamıyla, kimse tarafından gasp edilmeyen güneş ve rüzgâr enerjisinden yararlanılabilir. Bugün milyarlarca aracın olması bu felaketin baş sorunlarındandır. Bu bağlamda mutlaka insanlar doların yeşilinden çok, doğanın yeşiline önem vermelidir. ‘’
Van’daki göl, baraj ve göletlerin çekildiğinin altını çizen Kalçık, su çekilmesinin yaratacağı tahribatı da anlattı. Kalçık, “Van’a baktığımızda, Van Denizi’mizde ciddi şekilde çekilme vardır. Kuraklık yaşanmaktadır. Göz göre göre yaşanan bir olgu vardır. Van’da Akgöl’de, Zernek Barajı’nda, Zilan Deresi’nde ciddi kuraklığın olması bir felaketin habercisidir. Zernek Barajı’nda çok ciddi bir çekilme var. Orada bırakın balıkların yaşaması orada balık havuzlarının artık su ihtiyacını karşılayamayacak duruma gelmiştir. Van’ın derinlik ortalaması 100 metredir. Bu son 1-2 yıl içerisinde ortalama 40 metreye düşmüş. Bu bir felakettir. Bu kadar kirlilik olunca günde havza olarak 56 bin metreküp evsel kanalizasyon kanalları buraya geliyorsa bu yakında bir balçığa dönüşecek” dedi.
“En son Van’da yapılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yaptığı, daha önce Emine Erdoğan’ın açılışını yaptığı, en son 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı biyolojik arıtma tesisi maalesef sadece sözde kalmıştır. Biyolojik arıtma yapılmamış saniyede 1800-2000 litreden fazla kanalizasyon atığı sadece oradan gidiyor. Kuraklığın olduğu yerde önlemler alınmadığından bir felaketle karşı karşıyayız.” (Gazete Emek)