Yemen'de ateşkes sağlandı

Yemen resmi haber ajansı Saba, ülkede ateşkese varıldığını açıkladı.

Yemen resmi haber ajansı Saba, ülkede ateşkese varıldığını açıkladı. Yemen İçişleri Bakanı Celal Roveyşan Saba Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ateşkesin başladığını doğruladı. Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Savunma Bakanı General Muhammed Naser Ahmed Ali, Husilerden sorumlu Cumhurbaşkanı danışmanı olan Saleh As-Sammad ve Husi liderlerden Mehdi Al-Meshad’ın bulunduğu toplantıda, alınan karar sonucunda mutabakata varıldığı ve ateşkesin başladığı duyuruldu.

Yemen’in başkenti Sana’da cumartesi günü Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek’in Husiler tarafından kaçırılmasının ardından, dün Şii Husiler, başkent Sana’da Devlet Başkanlığı Sarayı’na giden bütün yolları kapatmıştı. Devlet Başkanlığı Muhafızlarıyla Husiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Başkanlık sarayının Husiler tarafından kuşatılmasının ardından Yemen ordu birlikleri, Devlet Başkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi’nin evini etrafında geniş güvenlik çemberi oluşturdu. Başkentteki çatışmalar devam ederken Husiler, hükümete bağlı tüm yakıt istasyonlarına el koyarak çalışanları uzaklaştırdı. Yemen Televizyonu,  Devlet Başkanlığının ateşkes ilan ettiğini ve toplantı çağrısı yaptığını açıklamıştı.

‘YAŞANALARDAN HADİ SORUMLU’

Husi Hareketi Siyasi Büro üyesi Muhammed Bahiti, el Cezire’ye yaptığı açıklamada başkent Sana’da yaşanan çatışmaların sorumlusu olarak Devlet Başkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi’yi gösterdi. Bahiti, “Sana’da yaşanan tam anlamıyla bir savaştır. Herkes savaşı kendi hesabına kazanmak için çalışıyor. Bu tabii bir şey. Saldırıyı başlatan yönetimdir, biz değiliz. Yönetim saldırılarını durdurmazsa tabii ki çatışmalar devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Yemen’in başkenti Sana’da cumartesi günü ulusal diyalog çalışmalarının kilit ismi olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek Cumhurbaşkanlığı konutuna giderken Husiler tarafından kaçırılmıştı. Yemen’de Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011’deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Şii Husiler ile Sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor. (Evrensel)

Dünya Haberleri

İsrail Lübnan ile ateşkesi onayladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 922'ye yükseldi
İran Genelkurmay Başkanlığı: 'Helikopterde sabotaj bulgusuna rastlanılmadı'
İsrail Refah’ta çadır kampı vurdu: 40 ölü
ABD: “İran hükümeti bizden yardım istedi”