İspanya'da dün yapılan genel seçimler tarihi değişime sahne oldu; 1980'lerden beri devam eden iki partili sistem sona erdi.
36,5 milyon İspanyol seçmen, Parlamento'nun alt kanadına 350 vekil ve üst kanadı Senato'ya 208 senatör seçmek için sandığa gitti.
İktidar partisinde büyük oy kaybı
Yüzde 97'si açılan sandık sonuçlarına göre iktidardaki muhafazakar Halk Partisi (PP) yüzde 28,7 oyla birinci çıktı. Meclis'e 121 vekil gönderen PP, büyük oy kaybına uğradı ve tek başına iktidarı kaybetti. PP'nin koalisyon hükümeti kurabilme ihtimali de düşük görülüyor. Başbakan Mariano Rajoy'un partisi, 2011 seçimlerinde yüzde 44,6 oy alarak 186 vekil elde etmişti.
PSOE 92 sandalye aldı
Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 22,1 oy alarak Meclis'e 92 vekil gönderecek. PSOE bir önceki seçimde yüzde 28,7 oyla 110 sandalye kazanmıştı.
En büyük çıkış Podemos'tan
Bu seçimlerde en büyük çıkışı, kemer sıkma politikalarına karşı çıkan solun alternatif partisi Podemos (Yapabiliriz) yaptı. Podemos, yüzde 20'yi aşkın oy oranına ulaştı; ilk kez katıldığı genel seçimde yüzde 20,6 oy alan Podemos, 69 vekil kazandı.
Vatandaşlar Partisi 40 sandalye elde etti
Podemos gibi ilk kez genel seçime katılan Ciudadanos (Vatandaşlar) partisi yüzde 13,8 oy alarak, 40 sandalye elde etti.
Hiçbir parti hükümet kurmak için gereken 176 vekili elde edemezken, önümüzdeki günlerde koalisyon ve yeniden seçim senaryoları gündeme gelecek.
Iglesias: Yeni İspanya doğdu
Podemos lideri Pablo İglesias, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, “Yeni İspanya doğdu. Katalonya ve Bask'ta 1. partiyiz ve Madrid gibi bir çok bölgede 2. partiyiz. PSOE tarihinin en kötü ve PP de 1989'den beri en kötü sonucunu aldı. Değişimin partileri her seçimde daha fazla oy alıyor. Bundan sonra seçim kanunu ve Anayasa'da reform kaçınılmazdır,” dedi.
Çoklu yarış
Seçimlerde sol ittifak Podemos, liberal eğilimli “Vatandaşlar” partisi, iktidardaki sağcı Halk Partisi ve Sosyalist İşçi Partisi yarıştı.
Bu, ispanya'da alışık olunmadık bir durum. Ülkede seçimler 1970'lerdan bu yana sağcı Halk Partisi ile Sosyalist İşçi Partisi arasında geçiyordu.
Son dönemde Podemos ile birlikte bu gelenek yıkıldı./imc