Yüksekovalı kadınlar İngilizce ve işaret dili öğreniyor

Hakkari’nin Yüksekova Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi bünyesinde açılan kurslar sayesinde kadınlar İngilizce ve işaret dili başta olmak üzere 9 dalda eğitim alıyor.

YÜKSEKOVAGÜNDEM

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Kaymakamlık bünyesinde faaliyet yürüten Aile Destek Merkezi, ilçedeki kadınların en büyük destekçisi oluyor. Esenyurt Mahallesi'nde bulunan Aile Destek Merkezi'nde, kadınlara mesleki kurslar veriliyor. 

Kuaförlük, El nakışları, Moda Tasarım-Giyim, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Çocuk Bakım Elemanı, Pastacılık, Pidecilik, Aile içi Eğitim, İngilizce, İşrat Dili, Ahşap Boyama, Kur'an ve Okuma yazma kurslarının verildiği merkeze kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Sosyal faaliyetlerin kısıtlı olduğu ilçede, Aile Destek Merkezi sayesinde kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aldıkları sertifika sonrasında meslek hayatına atılıyor. 

Aile Destek Merkezi'nde kurs görüp sertifika alan birçok kadın, kendi işletmelerini açarak ilçe ekonomisi ve istihdamına katkıda bulunuyor.

Farklı alanlarda kurs görmek isteyen meslek sahibi bazı kadınlar da, boş zamanlarını değerlendirerek Aile Destek Merkezi'nde hoş vakit geçiriyor. Merkezde bulunan kreş sayesinde kursiyer anneler, çocuklarını kreşe teslim ederek kurs eğitimlerini gönül rahatlığı ile alıyor.

Kursiyerlerden Pakize Özdemir, “Bir arkadaş tavsiyesi ile karar verdim. Güzel oldu. Benim için de bir değişiklik oldu. Buradan da çok memnunum. Hatta gelmediğim günler de sıkılıyorum. Arkadaşlarımı özlüyorum. Bir şeyler de öğrendik. Öğrenmeye de çalışıyoruz. Gerek hocalar olsun, gerek arkadaşlar olsun herşey çok güzel. Herşey için idareye teşekkür ederim. Bizimle çok ilgileniyorlar. Her zaman gelip ilgileniyorlar. Sosyal şeyler öğrenmek için burası çok güzel bir yer" dedi.

Nihayet Durmaz ise, “Hiç gönüllü değildim. Eltim dedi kursa başvurmuşum sen de gelir misin. Ben de yok gelmem sıkılırım dedim. Sonra beni kaydetmesini söyledim. Geldik, baktım çok güzel. En küçük çocuğum 12 yaşında. Bu yaşta çok güzel şeyler öğrendim. Gerek dikiş olsun, gerek nakış olsun, makineler olsun, hepsini öğrendim.Hiç bilmiyordum ama hepsini öğrendim. Hocalarımız çok ilgileniyorlar, bize kumaş veriyorlar. Hocamız arada bir gelip bizimle ilgileniyor. Bizim durumumuzu öğreniyor. Biz de dertlerimizi söylüyoruz. Çok sağolsunlar bizimle ilgileniyorlar. Gerçekten çok güzel bir yer. Atmosfer çok güzel. Yeni arkadaşlar edindik. Her türlü etkinlik var burada. Evimiz gibi görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Zeynep Çal, “Ben evde kalıyordum, anneme yardım ediyordum. Lisans mezunuyum, hemşirelik bölümü. Ablamın tavsiyesi üzerine geldim. Daha önceki kurslara gittiğim zaman bazen gidiyordum, bazen gitmiyordum. Ama burada fark ettim ki sadece öğrenmiyorsunuz, buradaki insanlarla ilişkileriniz düzeliyor. Kendinizi daha öz güvenli hissediyorsunuz. Bazı şeyleri bildiğimizi sanıyoruz ama buraya gelince bildiklerimin yetersiz olduğunu hatta bildiklerimin yanlış olduğunu fark ettim. Erkekler buraya gelmiyor, ibadet yeri olduğu için çok mutlu oldum. Çünkü her yerde yeteri kadar namaz kılamıyorum. Burda insanlar size karşı çok saygılı, kurum yöneticileri çok saygılı. Yanınıza geldiklerinde size çok güzel bir tebessümü oluyor. Bu beni çok mutlu ediyor. Bütün ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Hatta fazlasıyla karşılanıyor. İstediğimiz herşey elimizin altında. Bazı kurslarda ben böyle şeylerle hiç karşılaşmadım. Ama buranın faydasını çok gördüm" dedi.

Sevg Öztunç, “Buraya gelmemin sebebi aslında böyle güzel bir anaokulunun, böyle ilgili hocaların olması. Gayet rahatız, çocuklar emniyette. Hem bir şeyler öğreniyoruz, hem çocuklarımız burada oynuyor, bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar. Çok güzel, çok memnunuz" ifadelerini kullandı.

Müdire Zübeyde Özcan, “Aile Destek Merkezimiz 2013 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıldı. Yüksekova Kaymakamlığımızca da çalışmalarımız yürütülüyor. Bu, devletimizin bir projesi. Ve Yüksekova'da yapılan en önemli projelerden biridir diye düşünüyoruz. Kurslarımız şuan 9 tane ile devam ediyor. Ama tabi bazen değişiyor, 12 kurs, 10 kurs oluyor. Talebe göre kurslarımızı yükseltebiliyoruz. 6 ayda bir kurslarımız yenileniyor, öğrencilerimizin kayıtlarını alıyoruz. İlkin ön kayıt alıyoruz, kesin kayıtlarımızı da 6 ayda bir yapıyoruz" dedi.

Şuan 300 kursiyerin aktif olduğunu kaydeden Özcan, "2000 kadın da beklemektedir. Yüksekova için önemi çok büyük. Tartışılmaz bir önemi var. Biz Yüksekova'daki kadınların sesi olduk. Yüksekova'daki kadınları evden çıkardık. Sosyal bir alan oluşturduk. Bir terapi merkezi gibi oldu Aile Destek Merkezimiz. Ve büyük ilgi gördü. Hem meslek öğreniyorlar, hem yeni dostluklar ediniyorlar, hem etkinliklerimize katılıyorlar. Çok güzel hizmetler veriyoruz. Kurs bittikten sonra kuaförlük ve giyim kursundan 60'a yakın kursiyerimiz iş yeri açtı” şeklinde konuştu.

Özcan,”Kesinlikle tavsiye ederiz, muhakkak gelsinler. En azından gelsinler, görsünler. Ona göre karar versinler. Ortamımız çok güzel. Her kesimden gelenler oluyor” şeklinde konuştu.

Vesile Yamak isimli kursiyer de, “Ben Devlet Hastanesi'nde doğumhanede çalışıyorum. Nöbet çıkışlarında yada nöbet öncelerinde kursumuza geliyoruz. Hem burada sosyal faaliyet olması maksadıyla hem de bir şeyler üretmek, kendimize çeyiz yapmak üzere kursa geldik. Ben şimdi çıkınca nöbete gidecem. Songül hocamız sağolsun, bize çok şey öğretti. Arkadaşlar ile iyi anlaşıyoruz. Kurs gerçekten faydalı. Yüksekovalı hanımlara çok faydalı, bize de çok faydası oldu. Çalışıyor olmamıza rağmen çok şey yaptık. Gerçekten teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Gülderen Ulusal, “Daha önce de buraya gelmeyi çok istedim ama bir türlü nasip olmadı. 3 senedir buradayım, ben de doğumhanede çalışıyorum Yüksekova Devlet Hastanesi'nde. Songül hocamız sağolsun bize çok yardımcı oldu. İğneyi tutmasını bile bilmiyordum. Onun sayesinde hem güzel şeyler ortaya çıkarıyoruz, hem de kendimiz için çeyiz yapıyoruz. Aile Destek Merkezi'ne çok teşekkür ediyoruz. Böyle bir imkan bize sağladığı için. Bugün nöbet çıkışı olmama rağmen yine gelmek istedim. Çünkü hem arkadaşlarımı seviyorum hem ortamı seviyorum. Bir aile gibi olduk burada" dedi.

Esra Şenuçer, “Burada hamur işleri yapıyoruz. Çok da memnunuz kursumuzdan. Müdire hanımın sunduğu çok güzel kurslar var. Evli kadınlar gelip çocuklarını anaokuluna bırakıp kurstan faydalanabiliyor. Yıllarca hamur işini yapan insanlarız biz. Ama bir sürü bilmediğimiz püf noktalar var. Nihat hocamızdan bunları öğrendik” dedi.

Yerel Haberleri

Yüksekova'nın dördüzlerine doğum günü sürprizi
Yüksekova’da akbabalar sürü halinde görüntülendi
Hakkari'de çeşitli suçlardan aranan 258 kişi yakalandı
Hakkari merkez ile Yüksekova ve Şemdinli'de elektrik kesintisi olacak
Yüksekova’da Trafik Kazası: 1 Kişi Ağır Yaralandı