HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, aralarında Rudaw, Dicle Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı ile birçok haber sitesine yayın yasağının getirilmesine ilişkin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Zeydan'nın verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
"Kırılgan bir yapısı olan ifade özgürlüğü, dış dünyanın zorunluluğuna karşı koymanın doğal bir hakkı olarak formüle edilir. İnsanın düşündüğünü ifade etmesi, toplumsal bir varlık olmanın en yalın biçimidir. Özellikle bunu kamusal alanda yaygınlaştıran basın ve yayın organlarının özerkliği ve özgürlüğü bu konuda hayati bir öneme sahiptir.
Suruç Katliamı sonrası Azadiya Welat, Özgür Gündem, Sendika.org, Fırat Haber Ajansı (ANF), Rudaw, BasNews,Yüksekova Haber, RojNews, Dicle Haber Ajansı (DİHA) gibi muhalif çizgide yayın yapan basın organlarına TİB'in aldığı kararla yayın yasağı getirildiği iddiaları basına yansımıştır. Bu durum, Türkiye'nin de taraf olduğu, haber alma ve bilgi edinme özgürlüğü, basın ve yayın özgürlüğünü konu alan anlaşmalara riayet edilmediği iddialarına neden olmuştur. Ulusal medyada çıkan haberlere göre, Suruç'taki patlama sonrası Suruç Sulh Ceza Hakimliği aldığı yayın yasağı ile Twitter'a erişimi 22.07.2015 tarihinde geçici olarak engellemiştir. Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberlere göre, kitlesel eylemlere ilişkin paylaşımların Twitter'dan çıkartılması da kararlaştırılmıştır. Twitter'ın açılmasının hemen akabininde, özellikle Suruç Katliamı'na karşı protestoların olabileceği şehirlerde, internet hızının düşürüldüğü yönünde iddialar medyada yer almıştır.
Bu iddialar kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara neden olmuştur. Özellikle partimizin birinci parti olduğu şehirlerde internet hızının düştüğü ya da düşürüldüğü yönündeki iddialar kamuoyunca tartışma konusu olmuştur.Bu iddiaların, İnternet hızının bilinçli bir şekilde düşürüldüğü hissini kamuoyu nezdinde kuvvetlendirdiği gözlemlenmiştir.
Bu Bağlamda:
1- Hangi Kriterler gözönünde bulundurularak Yüksekovahaber, Özgür Gündem, Sendika.org, ANF, Rudaw, Bas News, RojNews, DİHA gibi yayın organlarına erişim engeli getirilmiştir?
2- ANF, Özgür Gündem, Sendika.org, Yüksekova Haber, Rudaw, BasNews, Azadiya Welat, DİHA gibi yayın organlarının, başta TBMM olmak üzere resmi kurumlarca çalışmalarının engellendiği yönündeki iddialar tarafınızca araştırma konusu olmuş mudur?
3- Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası basın ve yayın özgürlüğünü konu alan anlaşmalara riayet edilmiş midir?
4- Suruç Katliamı'ndan hemen sonra vuku bulan internet hızındaki düşüşün nedeni tarafınızca araştırma konusu olmuş mudur?
5- İnternet hızındaki belirgin düşüşün Suruç Katliamı'nın hemen sonrasına denk gelmesi tesadüf müdür?
6- Özellikle partimizin yüksek oy aldığı yerlerde internet hızının düşmüş olması tesadüf müdür?
7-İnternet hızının düşürülmesi ve Twitter gibi bilgi edinme mecralarının, toplumsal olayların hemen akabininde kısıtlanması veya tamamen devre dışı bırakılması vatandaşların bilgi edinme hakkının devlet eliyle kısıtlanması veya tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmiyor mudur?
8- İnternet hızının yavaşlaması ya da yavaşlatılması nedeniyle vatandaşlarda ortaya çıkan hak mahrumiyetinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır? Olacaksa, nelerdir?
9- Vatandaşların özgürce ve sağlıklı bir şekilde ifade ve basın hüriyyetini kullanması için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?"