Taksim Dayanışması davasında dördüncü duruşma
Taksim Dayanışması davasının 4. duruşması bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 33. Asliye Ceza Mahkemesinde sabah saat 09.30’da görülecek.
Taksim Dayanışması davasının 4. duruşması bugün görülecek.
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 33. Asliye Ceza Mahkemesinde sabah saat 09.30'da görülecek olan duruşmaya günler öncesinden destek çağrısı yapıldı.
Dava öncesi yazılı bir açıklama yapan dava avukatları da doğanın ve kamusal alanların yağmalanmasına karşı duran, özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren herkesi dayanışmaya çağırdı.
Açıklamada 8 Temmuz 2013 günü, kamuya açıldığı ilan edilen Gezi Parkı'na gitmeye çalışan aralarında Taksim Dayanışması bileşeni siyasi parti, meslek örgütü, demokratik kurum yöneticilerinin de olduğu 50 kişinin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından hedef gösterilerek gözaltına alındığı, 5 kişinin evinde hukuka aykırı şekilde arama yapıldığı ve 3 gün süreyle hukuksuz olarak gözaltında tutulduktan sonra hakim tarafından serbest bırakıldıkları ifade edildi. Hukuka aykırı arama kararlarının yargı kararı ile iptal edildiğini ve el konulan kişisel eşyaların iade edildiği hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:
“Taksim Dayanışması aktivistlerine karşı sürdürülen bu dava ile; düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkının kullanımı tehdit altındadır. Bu dava ile muhalif siyasi partilere, çeşitli demokratik kurum ve meslek örgütlerine, genel olarak halka gözdağı veriliyor; demokratik tepkiler susturulmak isteniyor.”
Ne olmuştu?
26 kişinin yargılandığı Taksim Dayanışması davansıın ilk duruşması 12 Haziran 2014'te görülmüştü.
İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi Haluk Ağabeyoğlu hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 220/1. maddesi uyarınca “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Diğer 21 şüphelinin ise 10'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Sanıklar ayrıca, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten de yargılanıyor.
İddianamede Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla insanların Taksim meydanına ve Gezi Parkı'na toplanması “halkı kışkırtmak” olarak değerlendiriliyor.
Taksim Dayanışması iddianameyle ilgili yaptığı açıklamada, “Gezi sürecinden suç ve suç örgütü çıkarma telaşı içinde olunduğunu” belirtmişti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.