Türkiye'de drone uçurmak yasal mı?
Drone Türk Grubu kurucusu Mustafa Kaçan, 'Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, insansız hava araçlarının (İHA) kullanımını iki sınıfa ayırdı; ticari kullanıcılar ve hobi kullanıcıları. Hobi kullanıcıları yerleşim alanlarına 50 metre yaklaşmadığı sürece hobi o
Kaçan, Drone Türk Grubu ve 19 Mayıs Havacılık Kulübü ortaklığında organize edilen İHA-1 Pilotaj Eğitimleri ve Türkiye'de drone kullanımı hakkında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine bilgi verdi. 22 Nisan 2016 tarihinde İHA talimatnamesine getirilen ek madde ile ticari uçuş yapacak kullanıcıların eğitim almasının mecbur kılındığını vurgulayan Kaçan, drone kullanabilmek için kişinin eğitimlerini tamamlayıp sertifika almak zorunda olduğunu ifade ederek, "Eğitim süresi 36 saat, genellikle yoğun bir program oluyor ama ortaya çok güzel bir iş çıkıyor. Hem İHA talimatlarında gerekli olan konularda ve müfredatlarda eğitimlerini tamamlıyorlar hem de farklı mesleki gruplardaki insanlarla bir araya gelerek kendi aralarındaki mesleki tecrübelerini aktarıyorlar. Katılımcılar eğitim sonunda ise Ticari Pilot Sertifikasına sahip oluyorlar. Çünkü uçuş için bu sertifika artık gerekli hale geldi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İHA'ların kullanımını iki sınıfa ayırdı; ticari kullanıcılar ve hobi kullanıcıları. Hobi kullanıcıları yerleşim alanlarına 50 metre yaklaşmadığı sürece hobi olarak bu cihazları uçurabiliyor. Fakat ticari olarak kalabalık ortamlarda uçuş yapacaklarsa yetkili uçuş okullarında bu eğitimlerini tamamlamak ve sertifika almak zorundalar. Türkiye'de İHA kullanımı yasal. Gerekli eğitimleri, şartları ve İHA talimatnamesinde yer alan mevzuatları kapsadığı ve bunlara riayet ettiği sürece herkes kullanabilir" şeklinde konuştu.
"Madencilik sektöründe kullanıyoruz"
Mustafa Kaçan, İHA eğitimlerinin en büyük katma değerinin farklı mesleki gruptan insanların bir arada toplanması olduğunu, çünkü İHA'ların geleceğinin çok farklı noktalarda olduğunu belirtti.
Katılımcılar da kendi meslek alanlarından ve İHA eğitiminin mesleki olarak kendilerine katkılarından bahsetti. Katılımcılardan Ömer Güleray, tamamen hobi amaçlı bu eğitimi aldığını ifade ederek, ortaokul çağlarından itibaren uçmaya hevesli olduğunu dile getirdi.
Eğitime Elazığ Fırat Üniversitesinden katılan Doç. Dr. Levent Taşçı ise, eğitim alıp öğrencileri bu teknoloji ile tanıştırma amaçlı katıldığını belirtti. Katılımcı Mehmet Cıvan da mühendislik ve haritacılık alanında çalıştığını vurgulayarak, yaklaşık 25 yıldır havadan çekilen görüntülerle haritalar ürettiklerini ve son yıllarda İHA'ların devreye girmesiyle bu teknolojiyi sektörlerinde kullandıklarını söyledi.
Bir diğer katılımcı Jeoloji Mühendisi Zafer Gökçe Göncü ise madencilik sektöründe özellikle imalat haritalarının oluşturulmasında ve stok ölçümlerinde bu teknolojiyi kullandıklarını, eğitimle beraber manuel kullanabilmek, kanun ve yönetmelikler açısından da biraz daha işin içerisine girip bilgilenmek için katıldığını kaydetti./İHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.