Vatikan’da Noel ayini
Hıristiyanların İsa peygamberin doğumunu kutlandığı Noel Bayramı, Vatikan’da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un yönettiği ayinle kutlandı.
Hıristiyanların İsa peygamberin doğumunu kutladıkları Noel Bayramı dün akşam Noel arifesiyle başladı.
Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un yönettiği ayinle kutlandı.
Aziz Petrus Bazilikası'nda yapılan Noel Ayini, Katolik Kilisesi'ne bağlı monsenyörler, kardinaller ve Papa'nın ayine gelişiyle başladı. Ayinin başında bebek İsa heykelini öpen Papa, ayine katılan inananları takdis etti.
Papa Franciscus, ayinde yaptığı konuşmada, İsa peygamberin bir otel odasında dünyaya gelmediğini, doğumu sırasında ailesinin fakirlik içinde olduğunu belirterek, “Narsisizm, lüks ve tüketim sarhoşu bir dünyada, Hazreti İsa'nın gelişi bizi ayık davranmaya davet eder” dedi.
Papa, bu yıl 8 Aralık'ta başlattığı Olağanüstü Merhamet Jübilesi'ne atıfta bulunarak, ilgisizlik kültürünü bir kenara bırakarak, şefkat ve merhamet ile yaşanması gerektiğini söyledi.
Bazilikadaki geleneksel Noel Ayini, “Tu scendi dalle stelle (Sen yıldızlardan iniyorsun)” ilahisi ve Papa Franciscus'un bebek İsa heykelini, bazilika içinde yapılan, İsa'nın doğduğu Beytüllahim'deki mağaranın replikasına koymasıyla sona erdi.
Papa Franciscus, bugün de Noel Ayini'nin ertesinde yaptığı “Urbi et Orbi (Roma ve dünyaya)” hitabını gerçekleştirecek.
Noel Bayramı
Hıristiyanların İsa peygamberin doğumunu kutladıkları Noel Bayramı 25 Aralık akşamı Noel arifesiyle başlar. Bazı ülkelerde kutlamalar 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.
Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar.
Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Türkçeye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir.
Noel anlamında kullanılan Christmas ve benzeri diğer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve avam Latincesindeki messa (Efkaristiya ayini) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.
Süryaniler bugünü kendi dillerinde Yaldo diye isimlendirirler ve bu bayramı kutlamadan önce 10 gün boyunca, içinde hayvansal gıda bulunan yemeklerden sakınmak yoluyla oruç tutarlar. 25 Aralık sabahı kiliselerinde kendi dillerinde ayinler düzenleyerek bugünü kutlarlar.
Noel'de neler yapılır?
Günümüzün Noel kutlamaları aylar öncesinden başlar. Hristiyanların İsa'nın doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde advent mumları yakılır.
Kiliselerde ve sokaklarda çocuklardan ya da yetişkinlerden oluşturulmuş korolar Noel ilahileri söylerler. İnsanlar Noel'den önceki özellikle haftasonlarında Noel partileri verirler.
Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır.
Birçok ülkede 25 Aralık öğleden sonrası Noel Yemeği hazırlanır ve aile fertleri masa etrafında bir araya gelirler. Noel Yemeği ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber en yaygın olanı kızarmış hindi ve sosistir. Bazı ülkelerde tatlı olarak yemekten sonra sunulan kekin (Noel pudingi) üzerine brendi dökülerek tutuşturulur.
Çocuklar Noel'den uzun zaman önce Noel Baba'ya mektuplar yazarak istedikleri hediyelerin listesini yaparlar. Noel arifesi gecesi evlerde Noel Baba ve geyikleri için yiyecekler bırakılır.
Noel günü Noel Ağacı'nın altına bırakılmış hediyeler alınıp verilir. Küçük çocuklar için dev çorapların içine hediyeler ve şekerlemeler konur. Çocuklara bu hediyeleri Noel Baba'nın getirdiği söylenir.
* Haberde Vikipedia'dan yararlandık.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.