Yüksekova'da emlak sektörü can çekişiyor
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde emlak sektöründe durgunluk yaşanıyor. Sektörde çalışanlar önlem alınmasını talep etti.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde emlak sektörü alarm veriyor.
Sektörde bu yıl çok büyük zorluklar yaşandığını kaydeden emlakçılar, birçok kişinin gayrımenkul yapılarını satmak istediğini ancak piyasada alıcı bulunmadığını söyledi.
Yüksekova'da uzun yıllardır emlak sektöründe yer alan Sefer Çoğaç, "Geçmişte olduğu gibi günümüzde de belli bir alım-satım var. Yabancı yatırımcı yok geçmişte de olduğu gibi. Yüksekova'da daha önce iyi bir alım satım yapıyorduk. İl olma muhabbeti oldu, bu dedikodu bizim işimize yaradı işin gerçeği. Sonra o da bitti. Bugün emlak sektörünün durumu hiç de iyi değil. Onlarca hatta yüzlerce ev satılıktır. Arkadaşımızın biri Yüksekova'da büyük canlılık var demiş. Kesinlikle arkadaşım herhalde hayal yada rüya görüyor. Emlak işi Yüksekova'da yok. İnsanlar ekonomik olarak çökmüş durumda. Eskiyi o kadar arıyoruz ki. Önümüzdeki yıllar da bize pek umut vermiyor. Bir memlekete giriş çıkış yoksa hiç bir şey olmaz. Emlak diye satılacak bir sürü yer var ama içine giremiyorum. Yol yok, her yer çamur, berbat. Umut ederim birileri sesimiz duyar, bu memleketi ayağa kaldırır. Bu ilçe stratejik bir bölge, hudut bölgesi. Emlak olayında herhangi bir satış herhangi bir canlanma yok. Bunun çözümü alt yapının bırakıldığı yerden devam edilmesidir. Bu böyle devam ederse daha kötü olur, iyiye gitmez" dedi.
20 yıldır emlak sektöründe çalıştığını kaydeden Habib Öner de, “Sektörün durumu daha önce iyiydi. Daha önce iş oluyordu. Bu 2 yıl içinde hiçbir emlak işi yok. Sektör çok zor durumda. Alım satım şuanda yok. Bu sektörde piyasa tamamen durmuş durumda. Satan çok ama alıcı yok. Bütün emlakçılar zor durumda. Ekonomik durumla da ilgisi var. Para olmadıktan sonra adam nasıl dükkan alsın, nasıl arsayı alsın, nasıl inşaat yapsın? Yetkililerin el atmasını istiyoruz. Şuanda Yüksekova'da belediye imarları kapatmış. 2-3 yıldır yeni imar gelecek diyorlar, gelmiyor. Bazı kısımlar imara kapalıdır, iş yapamıyoruz. Bu sürecin hızlandırılmasını talep ediyoruz. Yeni imar projesinin en kısa zamanda faaliyete geçmesini talep ediyoruz. Köylerde de tarım alanları olduğu için satış olmuyor" ifadelerini kullandı.
12 senedir Yüksekova'da emlakçılık yapan Mehdi Yalın ise, “Bütün sektörlerde olduğu gibi emlak sektörü de kötü durumda. İnşaat sektörü bunların başıdır. İnşaat yoksa emlak da yoktur. Gayrimenkul yapan yoksa satan da yoktur. Sektör hergün biraz daha kötüleşiyor. 2016 senesi Yüksekova'nın en kötü senesidir diyebiliriz, o senede bile Yüksekova'da gayrımenkul ticareti yapabiliyorduk. Ekmek kazanabiliyorduk, ekmek kazandırabiliyorduk, ama bugün yok. Bugün 2016'dan daha berbat bir durumdayız. Bunların sebepleri; yanıbaşımızda bulunan ve onbinlerce insana ekmek kazandırabilecek olan sınır kapısında maalesef en ufak bir faaliyet ve ticaret dönmemesi. Sebeplerden diğeri, bölgede hayvancılık ve çiftçilik öldü. Bölgenin de gelir kaynakları bunlardır. 120 bin nüfuslu ilçede şuan en ufak bir üretim ve istihdam yapan yer yok. Vatandaşların alım gücü şuanda tüm zamanların en kötü olabilecek durumdadır. Çözümleri istihdam alanlarının açılmasıdır. Dışarıdan yatırımcı gelmesi için göze gelen bir şeylerin olması lazım. Bu şekilde kimse gelmez" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.