Yüksekovalı kadınlar kendi işinin patronu oluyor
Yüksekova ilçesinde 2013 yılında kurulan Aile Destek Merkezi'nde düzenlenen kurslarda, 2 bin 500 kadın aldıkları eğitimle kendi işinin patronu olma fırsatı buldu.
Yüksekova'da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki Aile Destek Merkezi'nde açılan kurslara katılan genç kızlar, aldıkları eğitimle meslek sahibi oluyorlar.
Kaymakamlık tarafından 2013'te Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne tahsis edilen binada hizmet vermeye başlayan Aile Destek Merkezi'nde, kadınlara yönelik sosyal etkinlikler ve mesleki kurslar düzenleniyor.
İlçedeki önemli bir açığı kapatan merkezde, giyim, moda, tasarım, kuaförlük, pastacılık, pidecilik gibi mesleki kursların yanında, çocuk bakımı, aile içi eğitim, hasta ve yaşlı bakımı, İngilizce ile okuma ve yazma gibi kişisel gelişime yönelik kurslar da veriliyor.
Son teknolojiyle donatılan merkezde, mesleki eğitim alan genç kızlar, kaymakamlığın desteğiyle de kendi işlerini kuruyor.
Farklı nedenlerden dolayı üniversiteye gidemeyen genç kızların sığındıkları liman haline gelen Aile Destek Merkezi'nde, kurulduğu günden bugüne kadar 2 bin 500 kişi sertifika aldı.
Merkez Müdürü Zübeyde Özcan, merkezin ilçedeki kadınların ikinci evi haline geldiğini söyledi.
Mesleki kursların yanı sıra kültürel aktiviteler de düzenlediklerini ifade eden Özcan, şöyle konuştu:
"İlçemizdeki kadınlar kurslarımıza büyük ilgi gösteriyor. Kurslara hiç beklemediğimiz kadar katılım var. Bugüne kadar 2 bin 500 kadın kursiyerimize sertifika verdik. Kurumumuzun tüm masrafları kaymakamlığımız tarafından karşılanıyor. Kadınlarımız burada yeni arkadaşlıklar ve çevre ediniyor. Aslında bir anlamda kadınları evden çıkardık. Kurslarımıza gelen kadınlar belli eğitimden sonra sertifikalarını alıp kendilerine ait iş yerleri açabiliyor. Kaymakamlığımız da iş yeri açan kursiyerlerimize destek sağlıyor. Şu an buradan sertifika alan 25 kadın kendi iş yerlerini açtı. Bu da kadının sosyal hayatta daha aktif olmasını sağlıyor. Genç kızlar da burada edindikleri bilgilerle kendi çeyizlerini hazırlama fırsatı buluyor."
Kursiyerlerin çocuklarına da anaokulda eğitim
Merkezde ana sınıfının da bulunduğunu aktaran Özcan, "Kurslara katılan annelerin gönül rahatlığı ile çalışması için çocuklarını ana sınıfında eğitiyoruz. Bunun için de hiçbir ücret almıyoruz. Buradaki masrafları da yine kaymakamlığımız karşılıyor" dedi.
Özcan, kursiyerler için yılda 2 kez ilçe dışına geziler düzenlediklerini dile getirerek, sinema ve piknik günleri ile seminerler de yaptıklarını kaydetti.
Kurslarla ilgili olumlu tepkiler aldıklarını aktaran Özcan, "İlçede sosyal aktiviteler biraz kısıtlı. Bu nedenle kadınlar kurslarımıza katılarak sosyal hayatta daha da aktif hale geliyorlar. Kurslara katılan kadınlarımız buradan edindiği bilgilerle öz güven sahibi de oluyorlar" ifadelerini kullandı.
Kursiyerlerden Sabiha Çiftçi de kurslardan edindikleri bilgilerle kendilerini geliştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Önce makinelerin kullanılmasını öğrendik. Şimdi de elbiselerin dikimini yapıyoruz. Artık istediğimiz yerde bu işi gönül rahatlığıyla yapabileceğiz. Burada son teknolojik makinelerle kendi çeyizimizi hazırlıyoruz. Çok mutluyuz çünkü her gün farklı bir şey öğreniyoruz. Burada aldığımız eğitimle aile bütçemize de katkı sağlayabileceğiz. İleride kendi iş yerimi açmayı planlıyorum. Daha önce de buradan mezun olan birçok arkadaşım kendi işini kurdu."
Fadiye Altıntaş da kurslarda kendilerini geliştirdiklerini dile getirerek, "Artık kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Yöresel kıyafetlerin hepsini artık dikebiliyoruz. Bu yüzden burada olmaktan çok mutluyuz" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.