Yurtdışında oy verme işlemi başladı

Yurtdışında oy verme işlemi başladı

Yurtdışında yaşayan seçmenlerin milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemi başladı.

A+A-

Yurtdışında bugün başlayacak ve 31 Mayıs'a kadar devam edecek 25. Dönem Milletvekili Genel Seçim'inde Avrupa'da 57 noktada yaklaşık 2,5 milyon Türkiyeli'nin oy vermesi bekleniyor.

Avustralya'da yaşayan Türkiyeliler saat farkı nedeniyle yurtdışında ilk oy kullananlar oldu.

Genel seçimler için yapılan oy verme işlemleri, Kanberra Büyükelçiliği, Melburn ve Sidney başkonsolosluklarına konulan sandıklarda başladı.

Cumhurbaşkanı seçiminde uyguladığı, yurt dışı temsilciliklerde randevuyla oy kullanma prosedürünü iptal eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), genel seçimde oy kullanma tarihlerini ülkelerdeki seçmen yoğunluğuna göre belirledi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) aldığı karar bugün, Almanya'da 13, Fransa'da 6, Yunanistan'da 4, Avusturya, Bulgaristan ve İsviçre'de üçer, İngiltere, İtalya, Belçika, Hollanda, İspanya, Romanya ve Ukrayna'da ikişer temsilcilikte oy verilebilecek. Avrupa'daki diğer ülkelerde ise birer temsilcilikte oy kullanılacak.

Atatürk Havalimanı'nda da başladı

Yurtdışında yaşayan seçmenlerin milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda da başladı.

Saat 08.00 itibariyle oy verme işlemi başladı. Oy verme işlemi dış hatlar terminali geliş katı yolcu karşılama uğurlama bölgesi ile gidiş katında yapılacak. Tatil günleri de dahil günde 24 saat oy kullanılabilecek.

Oy kullana süreleri

* Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre ve Kuzey Kıbrıs'ta 8-31 Mayıs arasında 24 gün,

* ABD'de 16-31 Mayıs arasında 16 gün,

* Norveç'te 22-31 Mayıs arasında 10 gün,

* Romanya'da 28-31 Mayıs arasında 4 gün,

* Bulgaristan, Hollanda, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da 29-31 Mayıs arasında 3 gün,

* Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya, Yunanistan'da 30-31 Mayıs arasında 2 gün,

* Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda'da 31 Mayıs'ta 1 gün.

Yurtdışında en fazla seçmen Almanya'da yaşıyor. Almanya'da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Fransa'da 311 bin 796, Hollanda'da 242 bin 993 seçmen bulunuyor.

Oy verme işlemi

Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından özel imal ettirilen ve “Türkiye Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan birleşik oy pusulası ile YSK tarafından hazırlanan filigranlı sarı renkli zarflar ve “Tercih” veya “Evet” mührü kullanılacak.

Yurt dışındaki sandık kurulları, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek.

Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işlemlerinin sona erdiği gün belirli bölgelerde toplanacak ve daha sonra uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak. Yurt dışında kullandırılan oylar, 7 Haziran'da Türkiye'ye ulaşmış olacak ve yurt içindeki oylarla açılıp sayılacak.

Yurt dışındaki seçmenler 8 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında 33 gümrük kapısında da oy verebilecek.

2 milyon 848 bin 652 seçmen

Yurt dışında Türkiyeli nüfusunun 500'ün altında olan yerlerde sandık kurulmayacağı için yurt dışındaki 2 milyon 866 bin 940 kayıtlı seçmenden 2 milyon 848 bin 652'si oy kullanabilecek. 89 temsilcilikte kayıtlı 18 bin 288 kişi bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak.

Seçmenlerin oy kullanacakları yerler YSK'nın internet sitesi üzerinden sorgulanabiliyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.