Zekeriya Öz hala savcıymış
HSYK 2. Dairesi tarafından “meslekten ihraç” edilen ve hakkında yakalama kararı bulunan Savcı Zekeriya Öz’e ihraç kararı tebliğ edilmediği belirtildi.
Hakkında ‘yakalama kararı' bulunan ve Almanya'da olduğu ileri sürülen Savcı Zekeriya Öz'e, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2'nci Dairesi tarafından alınan ‘meslekten ihraç' kararının tebliğ edilmediği belirtildi.
Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, attığı bir dizi tweet nedeniyle hakkında, “Cumhurbaşkanı'na hakaret” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından soruşturma başlatılan Zekeriya Öz'ün savcı olup olmadığını, HSYK'ya sordu.
HSYK Genel Sekreterliği tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'na gönderilen cevapta, “Hakkında verilen kararın tebligat aşamasında olduğu” ifade edildi.
Öz'ün meslekten ihraç edildiği yönünde HSYK 2. Dairesi'nin aldığı kararın henüz tebliğ edilmediği, bu nedenle de Öz'ün halen savcı olduğu ortaya çıktı.
HSYK 2. Dairesi 12 Mayıs 2015 tarihinde 5'e 2 oy çoğunluğuyla aldığı kararda, savcılar Zekeriya Öz ile birlikte Muammer Akkaş , Mehmet Yüzgeç ile Hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar vermişti. Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı belirtilmişti.
Öz için, ‘meslekten ihraç' kararının, ‘ilanen tebliğ' de edilebileceği belirtildi.
Ne olmuştu?
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 12 Mayıs'ta savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in meslekten ihracına karar vermişti.
Söz konusu eski savcılarla ilgili HSYK başmüfettişlerince hazırlanan soruşturma dosyası, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmuştu.
Dosyayı inceleyen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili “örgüt kurma” suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.
Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle karar vermiş ve dosyayla ilgili gizlilik kararı almıştı.
Çıkarılan yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne, Öz, Kara ve Yüzgeç'in bulunarak, Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilmeleri için yazı yazılmıştı.
Artvin Valisi Kemal Cirit, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında “örgüt kurma” iddiasıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın Gürcistan üzerinden Ermenistan'a geçtiklerinin tespit edildiğini bildirmişti.
Anadolu Ajansı (AA) da Öz'ün Türkiye'den çıkış görüntüsünü yayınlamıştı.
Hakkında yakalama kararı çıkarılan savcılarından Zekeriya Öz'ün Ermenistan üzerinden Almanya'ya geçtiği iddia edildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da Öz ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu./İMC
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.